sobota 27. srpna 2011

"Pětadvacítka" v Praze (TK Neridé): první vítězství Kláry Fabíkové v hlavní soutěži mezi ženami

Ve středu odpoledne jsem strávil několik hodin na kurtech TK Neridé v (pražské) Hostivaři při sledování zápasů prvního kola ITF turnaje (ženy) s dotací $25 000, který se na zdejších dvorcích tento týden hraje (pavouk hlavní soutěže; pavouk kvalifikace). Je třeba říci, že slunce pražilo jako vyšinuté a panovalo nesnesitelné vedro, takže všem divákům a obzvláště hráčkám je nezbytné vyslovit hluboký obdiv, že to v té výhni vůbec vydrželi bez trvalejších následků na zdraví.

Na tomto místě se pokusím shrnout průběh těch zápasů, které jsem viděl buď celé, anebo alespoň jejich podstatnou část.


******


[WC]Klára Fabíková vs. [8]Tadeja Majerič (SLO) 6-3, 7-5

Pro Kláru Fabíkovou (23/10/1993) to bylo vůbec první vítězství na okruhu ITF mezi ženami v hlavní soutěži. Klára patří mezi nejlepší a nejtalentovanější české juniorky, na světovém juniorském žebříčku momentálně zaujímá 27. příčku (jejím dosavadním největším úspěchem v juniorské kategorii bylo vítězství na turnaji kategorie 1 v rakouském Linci z července letošního roku). Předminulý týden se dostala do finále Pardubické juniorky, kde však skončila na raketě první nasazené Jesiky Malečkové.


Klára Fabíková (vlevo), Junior Open Linz 2011


Mezi ženami na okruhu ITF to však donedávna zkoušela jen velmi zřídkakdy: v minulých letech si pouze třikrát zahrála kvalifikaci "pětadvacítek" v Brně (2009 a 2010) a Přerově (2010), přičemž v těchto zápasech nevyhrála ani set (viz též závěr článku o Klářině vítězství v Linci). Letos začala hrát ITF turnaje mezi ženami až v srpnu:
  • na $50,000 v Trnavě obdržela divokou kartu do hlavní soutěže, ovšem los jí přiřknul hned v prvním zápase čtvrtou nasazenou Alexandru Cadantu (ROU; 154.), které podlehla 4-6, 3-6. Nicméně získala první bod do žebříčku WTA a na základě poměrně vyrovnaného skóre lze snad usuzovat, že podala slušný výkon.
  • v týdnu, který bezprostředně následoval po Pardubické juniorce, hrála kvalifikaci na $10,000 v Piesťanech, kde v prvním kole porazila  Sofiyi Bogatovou (RUS) 6-0, 6-0 a ve druhém kole i Terezu Jankovskou 6-2, 7-6(4); ve finále kvalifikace však za stavu 4-6, 0-3 vzdala zápas s Pavlou Šmídovou pro zranění.
******

Tadeja Majerič (31/08/1990) v současnosti zaujímá 274. příčku na žebříčku WTA; nejvýše ve své kariéře byla 233. letos v lednu. Co se týče jejích výsledků v roce 2011, vypichuji:
Tadeja Majeric

******

K průběhu zápasu:

Ke kurtu, na němž se utkání hrálo, jsem dorazil v okamžiku, kdy Klára Fabíková prohrávala 1-3. Následující dvě hry však Klára vyhrála pokaždé čistou hrou, přičemž předvedla i několik parádních winnerů od základní čáry. Pak se sice za stavu 3-3 při svém podání trošičku trápila (začala dvojchybou, game dospěl ke shodě), ale hru nakonec i s pomocí jednoho esa uhrála (4-3). Klára si vzápětí svou razantní a přesnou hrou od základní čáry vypracovala vedení 40:0 při soupeřčině podání. Tadeja Majerič sice dva breakboly odvrátila, ale při třetím dala dvojchybu (5-3).

Klára Fabíková poté suverénně set zakončila při svém podání: rychle se utrhla do vedení 40:0 (po sekvenci: přímý bod z podání; eso; přímý bod z podání), načež za stavu 40:15 soupeřka poslala míč do autu při pokusu o agresivní return (6-3). Kláře se tak podařila šňůra pěti vyhraných gamů za sebou.

Klára Fabíková, Australian Open 2011

Zprvu to vypadalo, že v podobném duchu se bude nést i druhý set, neboť Klára hned v prvním gamu prolomila podání soupeřky (1-0):
  • agresivní return hluboko do kurtu -- vynucená chyba soupeřky (0:15);
  • podobně agresivní return -- další vynucená chyba soupeřky (0:30); 
  • nevynucená chyba -- agresivní return daleko do autu (15:30); 
  • agresivní return téměř až k čáře -- vynucená chyba soupeřky (15:40). 
  • Při breakbolu Klára během delší výměny zahrála vysoký "kopec" do hloubi kurtu, na který soupeřka odpověděla rovněž "kopcem", jenž ovšem postrádal patřičnou délku, načež se Klára do míče opřela s takovou razancí, že to soupeřce "div neutrhlo ruku".
Break však při svém podání Klára nepotvrdila (1-1), když soupeřce vypomohla i třemi nevynucenými chybami (včetně zkažené smeče, kterou hrála po dopadu soupeřčina "kopce",  jenž však tentokrát měl slušnou délku). Tří nevynucených chyb v řadě se Klára vzápětí dopustila i při podání soupeřky -- ta díky tomu udržela svůj servis čistou hrou (1-2). Tadeja Majerič jí však ihned tento "dárek" nezištně oplatila, neboť při Klářině podání pro změnu "spáchala" tři nevynucené chyby za sebou ona (2-2). Gamebol ovšem Klára proměnila dalším báječným a nekompromisním winnerem od základní čáry.

Poté, co Tadeja opět uhrála svůj servis čistou hrou (2-3), vedla Klára  při svém podání 40:30, v delší výměně soupeřku výborně zatlačila do obrany a rozpohybovala ji, ale z celkem slušné pozice zkazila drive-volej, jímž chtěla výměnu zakončit (shoda). Soupeřce poté velmi přálo štěstí: k breakbolu ji dopomohlo nechytatelné "prasátko". Síť tečoval i jeden z jejích úderů v následující výměně, což Kláru trochu vyvedlo z rytmu a zahrála poněkud kratší míč, z něhož soupeřka zaútočila a vydala se na síť; Klára pak v tísni poslala bekhendový prohoz do sítě (2-4). Tadeja Majerič break při svém servisu potvrdila již třetí čistou hrou v tomto setu (2-5).

Vzápětí však Klára znovu (stejně jako v první sadě) vyhrála pět gamů za sebou, takže set otočila z 2-5 na 7-5. Za zmínku stojí:
  • za stavu 2-5 a 30:30 při svém podání Klára Fabíková uhrála dva fiftýny za sebou následujícím způsobem: 1/ dalším pěkným winnerem od základní čáry a 2/ přímým bodem z výtečného prvního servisu;
  • za stavu 3-5 a 15:30 při podání soupeřky si Klára nejprve vynutila chybu soupeřky dalším vydařeným agresivním returnem téměř až k čáře (15:40), načež breakbol proměnila parádním winnerem, jenž dopadl přesně na čáru;
  • za stavu 4-5 čelila Klára při svém servisu breakbolu (a zároveň tedy i setbolu) soupeřky (30:40), odvrátila jej opět skvělým winnerem; díky své nátlakové hře uhrála i následující dva fiftýny (5-5);
  • za stavu 5-5 využila Klára svůj celkově třetí breakbol (prvé dva měla za stavu 15:40); onen klíčový fiftýn získala klasickým způsobem: zahrála agresivní return k čáře, s jehož razancí a přesností si soupeřka nedokázala poradit (6-5);
  • Set i zápas Klára Fabíková dopodávala se ztrátou dvou fiftýnů, soupeřka se postupně dopustila celkem čtyř nevynucených chyb (7-5).
Tadeja Majeric


******

Je sice pravda, že soupeřka vesměs nehrála nikterak oslnivě, nicméně první vítězství v hlavní soutěži na ITF turnaji a navíc nad hráčkou z první třístovky na žebříčku, to je nepochybně velký úspěch. Byl to v krátké době (necelých 14 dnů) již třetí zápas Kláry Fabíkové, který jsem viděl -- shlédnul jsem i její dva zápasy v závěrečných kolech Pardubické juniorky: s Katkou Siniakovou v semifinále a Jesikou Malečkovou ve finále. Do míče se od základní čáry dokáže velmi slušně opřít, jejím úderům rozhodně razance neschází. Vzhledem k tomu, že její pohyblivost přece jen není úplně největší, měla by v budoucnu patřit k hráčkám, které se snaží od prvního úderu převzít iniciativu a diktovat tempo. Určitě by to mohla být jedna z našich mladých hráček, které by se v budoucnu mohly dostat aspoň do první dvoustovky, obzvláště stane-li se její servis  (ještě) větší zbraní.

Každopádně díky postupu do druhého kola na této "pětadvacítce" si připíše pěkných 8 bodů do žebříčku WTA (zatím to však ještě nebude stačit k tomu, aby na žebříček "naskočila", poněvadž je to její teprve druhý bodový zisk).

Zbývá jen dodat, že Klára Fabíková ve druhém kole bohužel podlehla Švýcarce Conny Perrin (25/12/1990; na žebř. WTA: 279.) 4-6, 2-6.

******

[Q]Andrea Gamiz  vs. [5]Audrey Bergot  4-6, 6-2, 7-6(2) 


Andrea Gamiz (31/10/1992; na žebř. WTA: 356.) je mladá hráčka z Venezuely, která měří "pouze" 1,62 m. Je to takový ten typický příklad běhavé jihoamerické hráčky s velmi dobrou obranou, která je však při vhodné příležitosti schopna zaútočit či zahrát překvapivý dropshot. Její zápas s pátou nasazenou Francouzkou Audrey Bergot (01/02/1985; na žebř. WTA: 243) jsem začal sledovat až po skončení utkání mezi Klárou Fabíkovou a Tadejou Majerič. Tou dobou se hrál třetí set, přičemž Audrey Bergot vedla 4-0 a byla na podání.




Andrea Gamiz

Andrea Gamiz však zbraně rozhodně nesložila a urputně bojovala dál -- neustále se při každém vyhraném fiftýnu povzbuzovala hlasitým "Come on!" apod. Po velkém boji se jí podařilo uhrát následující tři gamy (dvakrát prolomila podání soupeřky) a snížila na 3-4. Jenže vzápětí po delší tahanici nakonec neudržela svůj servis (3-5) a Audrey Bergot tak podávala na vítězství v zápase. Bergot měla pak buď při svém podání anebo v následujícím gamu při servisu soupeřky (z hlavy si teď nejsem jist) dokonce mečbol, ale Gamiz jej odvrátila a dotáhla set do tiebreaku. V něm pak jasně dominovala (7-2).


Andrea Gamiz

Ve druhém kole však tato sympatická dívka z Venezuely velmi těsně prohrála s Rakušankou Tinou Schiechtl (15/01/1984; na žebř. WTA: 365.) 6-2, 2-6, 6-7(6). Tina Schiechtl se nakonec překvapivě dostala až do semifinále, ačkoliv ve čtvrtfinálovém zápase prohrávala s druhou nasazenou Mašou Zec-Peskirič (SLO; na žebř. WTA: 223.) už 2-6, 0-5, ale poté vyhrála 13 gamů za sebou (!!!), takže konečný výsledek byl 2-6, 7-5, 6-0. To je dozajista světový rekord (neboť větší počet gamů v řadě nejde v zápasech na  dva vítězné sety ani uhrát). Podle očitých svědků k obratu prý přispělo i to, že Tina Schiechtl "vykázala" z kurtu svou příbuznou (babičku či maminku, o tom se vedou spory :D), která ji po turnajích doprovází již od juniorských let.

******


[1]Sandra Záhlavová vs. [Q]Tereza Mrdeza  1-6, 7-5, 6-3 


Mladá Chorvatka Tereza Mrdeza (14/11/1990; na žebř. WTA: 525.) zaujímala již na žebříčku podstatně vyšší příčky -- nejvýše byla 279. v únoru 2010. V loňském roce se jí však vůbec nedařilo, její zápasová bilance činila 5 výher a 15 porážek (včetně šňůry šesti proher za sebou), ačkoliv se zkoušela rozehrát i na dvou desítkách v Turecku (jedna výhra, dvě prohry). Od poloviny loňského července do letošního dubna turnaje ITF vůbec nehrála, takže na konci roku byla až 673., a když se v dubnu na turnaje ITF vrátila, patřila jí dokonce až 783. příčka.



Tereza Mrdeza

Letos se jí však daří o poznání lépe:
V letošním "Race to the WTA Championship" zaujímá 443. příčku se ziskem 62 bodů. Ve finále kvalifikace na "pětadvacítku" na TK Neridé přesvědčivě porazila  [3]Cristinu Dinu (ROU; 359.) 6-1, 6-2.


Tereza Mrdeza

******


Sandru Záhlavovou (10/10/1985; na žebř. WTA: 137., nejvýše: 78. v červnu 2010) není zapotřebí podrobněji představovat. Loni poprvé ve své kariéře skončila na konci roku v první stovce (89.), čehož ovšem dosáhla i díky tomu, že  zuřivě objížděla jeden turnaj za druhým  -- celkově 37 turnajů za rok 2010 (v tomto ohledu byla mezi hráčkami první světové stovky "rekordmankou"), přičemž pravidelně hrála i "pětadvacítky", což jinak u takto vysoko postavených hráček nebývá úplně nejobvyklejší.

Nicméně letos se jí ani zdaleka nedaří podle jejích představ. Po slibném začátku roku, kdy na Australian Open uhrála kolo a sehrála velmi vyrovnaný zápas s Venus Williams, prohlásila, že jejím cílem je dostat se do top 50. Nicméně na své výkony z Austrálie vesměs nenavázala, takže její letošní bilance (před tímto turnajem) je vysoce nepříznivá: 12 vítězství a 25 proher (dle jejího oficiálního profilu na WTA). Letos již zažila dvě poměrně dlouhé šňůry porážek: nejprve pět porážek za sebou mezi Memphisem a Marbellou, poté dokonce šest proher v řadě mezi turnajem v Tessenderlu a kvalifikací v Hertogenoboschi (pokud bychom počítali pouze výhry v hlavní soutěži, pak by šlo dokonce o šňůru devíti porážek za sebou).



Sandra Záhlavová

******

K průběhu zápasu:


Co se týče první sady, Sandra se pokoušela hrát agresivně, ale soupeřka se velmi dobře pohybovala i bránila a zpravidla platilo, že jakmile se Tereze Mrdeze podařilo vrátit míč ze Sandřiny rakety zhruba třikrát zpět do kurtu, Sandra následující úder zkazila (ať již do autu, či sítě -- a často to nebylo žádné smolné "pásky", nýbrž její údery leckdy končily třeba v polovině sítě). Není tudíž divu, že Sandra od stavu 1-1 prohrála pět gamů za sebou (1-6).

Druhý set: ani jedna hráčka si nebyla schopna udržet podání, takže jsme byli svědky deseti (!!!) breaků za sebou. Tereza vždy byla nejprve break navrch, ale vzápětí jej nikdy nedokázala potvrdit při svém podání. Nejblíže k tomu byla za stavu 5-4, kdy při svém servisu vedla již 40:15 a měla tudíž dva mečboly. Toto vedení si vytvořila mimo jiné díky dvěma velmi pěkným dropshotům. Sandra sice měla v tu chvíli očividně slzy na krajíčku, ale v rozhodujících momentech se dokázala zkoncentrovat a úspěšně se vystříhala nevynuceným chybám. Tím soupeřku přiměla k tomu, aby se pokusila ve výměnách více tlačit. Výsledkem bylo několik nevynucených chyb z forhendu chorvatské hráčky, díky nimž tuto klíčovou hru nakonec prohrála (5-5).

Tereza Mrdeza si poté vyžádala pauzu na ošetřování, patrně hlavně z taktických důvodů. Následující hra při podání Sandry byla opětovně značně napínavá: Tereza Mrdeza si znovu vypracovala breakbol, ale tentokrát jej nevyužila (6-5). Poté prohrála po šesté za sebou v tomto setu svůj servis -- z 0:30 sice srovnala na 30:30, ale následující dva fiftýny patřily Sandře (7-5).

Třetí set jsem bohužel už neviděl, ale asi sotva překvapí, že jej poté, co Tereza Mrdeza promarnila své šance ve druhé sadě, vyhrála Sandra.

Jak již jsem uvedl, Tereza Mrdeza se dobře pohybovala i bránila a byla schopna dlouho udržet míč ve výměně. Navíc často měnila rytmus hry, zejména "kopcovala", což Sandře působilo velké problémy, neboť z těchto "kopců" nebyla schopna vyvinout výraznější tlak. Buď se je pokoušela hrát brzo po dopadu, ale výsledný úder obvykle nebyl  dostatečně razantní a scházela mu i patřičná délka (popř. úhel), nebo na soupeřčiny "kopce"  odpovídala svými "kopci", které ovšem zpravidla dopadaly někam k čáře na podání a soupeřka z nich mnohdy úspěšně útočila. Však také Sandra Záhlavové po jedné z mnoha prohraných výměn tohoto typu (ve druhém setu) hlasitě projevila navenek svou frustraci: "To už mě fakt nebaví, furt tyhlety 'loby'!"

Tereza Mrdeza dále zahrála celou řadu pěkných a pro soupeřku překvapivých dropshotů. Působivé bylo také to, s jakým klidem a suverenitou Sandru Záhlavovou prohazovala na síti, ať již se tam Sandra vydala z vlastní vůle po agresivním úderu, anebo "z donucení", tedy po podařeném dropshotu Terezy. Konečně, Tereza Mrdeza často byla schopna zaútočit z kratších míčů (včetně "kopců") takovým způsobem, že Sandra většinou nebyla s to do poslední chvíle rozpoznat, kam přesně hodlá svůj úder zahrát, a obvykle si na dotyčný míč pak ani nesáhla.

U Sandry Záhlavové stojí ještě za zvláštní zmínku její druhé podání, které se mnohdy jen tak tak "překulí" někam kousek za síť. Dokonce se jí podařilo několik dvojchyb, kdy její servis skončil poměrně hluboko pod páskou. Za těchto okolností se lze asi jen sotva divit, že jí pravidelně činí obrovské potíže si svůj servis udržet, a to i s "papírově slabšími" soupeřkami.

******

Zbývá jen dodat, že Sandra Záhlavová nakonec postoupila "až" do semifinále, v němž však podlehla třetí nasazené, holandské hráčce Bibiane Schoofs ( 13/05/1988; na žebř. WTA: 228.) 3-6, 3-6. Bibiane Schoofs letos prožívá nejúspěšnější sezonu ve své kariéře (loňský rok zakončila na 483. místě):
Bibiane Schoofs

V Koksijde mimochodem ve čtvrtfinále porazila svou dnešní finálovou soupeřku, talentovanou osmnáctiletou Slovenku Janu Čepelovou (277.) 6-3, 1-6, 6-2.


******

Na samotný závěr ještě zmíním tři mladé české hráčky, jejichž výkony na "pětadvacítce" na kurtech TK Neridé stojí za zvláštní pozornost:

  • Denisa Allertová (07/03/1993; na žebř. WTA: 539.) obdržela divokou kartu do hlavní soutěže a v prvním kole rozdrtila úspěšnou kvalifikantku Lyudmilu Kichenok (UKR; 349.) 6-2, 6-0. Dobře se držela i s druhou nasazenou Mašou Zec-Peskirič (SLO; 223.) v dalším kole: prvním set vyhrála 6-0 a v druhém to bylo 4-4, nakonec však prohrála 6-0, 4-6, 2-6. Po finále na "desítce" v Piešťanech minulý týden si tak připíše dalších cenných osm bodů do žebříčku WTA (letos již 60. bod).
  • Teprve (zatím stále ještě) patnáctiletá Barbora Krejčíková (18/12/1995), jež před dvěma týdny v semifinále Pardubické juniorky nedokázala využít tři mečboly proti pozdější vítězce Jesice Malečkové, dostala rovněž divokou kartu do hlavní soutěže a sehrála vyrovnaný zápas s již několikrát zmíněnou druhou nasazenou Mašou Zec-Peskirič (SLO; 223.): 0-6, 6-3, 2-6 za 2 h 25 min.

Konečně, je nutno ocenit i výkon Ivety Gerlové (14/06/1984; 546.), jež se zdárně kvalifikovala do hlavní soutěže (porazila mj. druhou ze sester Kichenokových, Nadiyu (410.) 5-7, 6-2, 6-1) a v hlavní soutěži pak uhrála kolo, když zdolala jinou kvalifikantku Anne Schaefer (336.) v tříhodinové bitvě 6-3, 4-6, 7-5.

Žádné komentáře:

Okomentovat