neděle 7. srpna 2011

WTA Toronto (preview)

Uplynul zhruba měsíc od Wimbledonu a konečně začíná opět turnaj, na němž se utká prakticky celá světová špička ženského tenisu včetně Venus a Sereny Williams  -- Rogers Cup v Torontu ($2 050 000; WTA Premier 5). Konečně uvidíme v akci i wimbledonskou vítězku Petru Kvitovou.


Pavouk turnaje byl rozlosován v pátek a je k dispozici např. zde. Poslední hráčkou, která se přímo dostala do hlavní soutěže, je Jelena Dokic (45. v době uzávěrky). Velmi silné obsazení má i kvalifikace (pavouk zde), která je víceméně lépe obsazená než většina WTA turnajů s dotací $220 000 -- účastní se jí celkem 24 hráček z první stovky žebříčku WTA včetně čtyř hráček první padesátky. Poslední přímo přijatou do kvalifikace je Galina Voskoboeva (162.).

Z českých tenistek v kvalifikaci zkouší štěstí Iveta Benešová (č. 3) a Barbora Záhlavová Strýcová (č. 16 -- coby 72. hráčka na žebříčku!). Obě včera úspěšně zvládly své úvodní zápasy. Báru čeká ve finálovém kole Alberta Brianti (č. 8), zatímco Iveta se utká s Virginií Razzano (č. 16).

V hlavní soutěži se představí další čtyři české hráčky: Petra Kvitová (č. 7), Lucie Šafářová, Lucie Hradecká a Klára Zakopalová. (Pozn: v této souvislosti viz ale update zde).

Los hlavní soutěže

Co se týče nasazených hráček, pro třetí kolo získáváme tyto dvojice:

[1]Caroline Wozniacki   vs.  [16]Dominika Cibulková
[6]Na Li   vs.  [10]Samantha Stosur

[3]Vera Zvonareva   vs.  [13]Agnieszka Radwanska
[7]Petra Kvitová   vs.  [11]Andrea Petkovic

[5]Maria Šarapova   vs.  [9]Marion Bartoli
[4]Viktoria Azarenka  vs.  [14]Anastasia Pavljučenkova

[8]Francesca Schiavone   vs.  [13]Svetlana Kuzněcova
[2]Kim Clijsters  vs.  [15]Jelena Jankovič

Osm nejvýše nasazených hráček má v prvním kole vždy "bye".

******

Caroline Wozniacki (č. 1):

Ve druhém kole narazí buď na Yaninu Wickmayer, nebo Robertu Vinci. Roberta sice Yaninu nedávno celkem přesvědčivě porazila na trávě v Hertogenoboschi, ale na hardu by měla zvítězit dle mého soudu Yanina (vzájemné zápasy 2:1 pro Yaninu). Pokud se tak opravdu stane, bylo by to již čtvrté letošní  utkání Wozniacké a Wickmayerové, ovšem  první na hardu od  semifinále US Open 2009.  Wozniacki  má ve své části pavouku kromě nasazené Dominiky Cibulkové  (č. 16)  ještě Venus Williams a Anu Ivanovič (které spolu coby nenasazené hráčky sehrají zápas prvního kola -- dosavadní bilance zní silně ve prospěch Venus: 7:1).

Na Li (č. 6):

Ve druhém kole se může utkat se Šuaj Peng, s níž prohrála letos v Indian Wells (v té době se však Na Li nacházela v určitém výkonnostním útlumu); předešlé tři vzájemné zápasy Na Li vyhrála bez ztráty setu. Její možná soupeřka pro třetí kolo, Samantha Stosur (č. 10), má ve své sekci nejprve Ayumi Moritu a poté vítězku zápasu Shahar Peer vs. Aleksandra Wozniak. Očekávám, že jak Stosur, tak Na Li se do třetího kola dostanou (jejich H2H: 3:0 pro Stosur, Na Li dosud neuhrála ani set, ale na hardu by její hra měla na Stosur platit).

Vera Zvonareva (č. 3)

Ve druhém kole ji čeká vítězka zápasu Jarmila Gajdošová vs. Nadia Petrova (ta před týdnem vyhrála turnaj ve Washingtonu; vzájemné zápasy 0:1 pro Nadiu). Zvonareva mimochodem prohrává 2:5 na vzájemné zápasy s Nadiou, ovšem poslední utkání spolu sehrály na Australian Open 2009, a to Vera vyhrála 7-5, 6-4. Gajdošovou naopak Zvonareva porazila letos v Miami 7-6(4) 6-2. Aga Radwanska (č. 13) se nejprve pokusí oplatit Vesnině porážku z letošního Říma, dále tam má buď Lucku Hradeckou, nebo kvalifikantku. S velkou pravděpodobností uvidíme reprízu finále z Carlsbadu, v němž se dnes utkají Zvonareva s Radwanskou.

Petra Kvitová (č. 7)

V prvním utkání narazí buď na Saru Errani (35.), nebo Anabel Medinu-Garrigues (33.); mimochodem, Medina-Garrigues byla vůbec první hráčka Top 30, kterou Petra ve své kariéře porazila: v únoru 2008 ji zdolala 6-2, 6-3 v hale v Paříži  (jejich dosud jediný vzájemný zápas). Navíc se jednalo o vůbec první Petřinu výhru v hlavní soutěži turnaje WTA. Naproti tomu se Sarou Errani se Petra dosud nikdy nestřetla. Co se týče vzájemných zápasů Sary Errani a Mediny Garrigues, Errani vede 3:2 a vyhrála i obě vzájemná utkání na hardu (z roku 2007 a 2008). Přitom v obou případech byla Medina Garrigues na žebříčku WTA podstatně výše než Errani. 

Andrea Petkovič (č. 11)  má ve své sekci nejprve jednu z předních juniorek Eugenii Bouchard (355. -- WC) a dále buď Kláru Zakopalovou, nebo kvalifikantku. Petra vede ve vzájemných zápasech s Petkovicovou 3:2 a vyhrála též všechny tři zápasy na hardu (bez ztráty setu).

Celkově si myslím, že je to vzhledem k alternativám (např. Serena, Venus nebo Ana Ivanovič již ve druhém kole) vcelku příznivý los. Bylo by dobré, kdyby se Petra Kvitová dostala v turnaji co nejdál, neboť coby hráčce první světové dvacítky se jí do žebříčku budou povinně započítávat dva nejlepší výsledků z WTA Premier 5:  letos v Dubaji přitom podlehla už v prvním kole Moritě a místo Říma dala přednost Sparta Prague Open. Zbývají jí tudíž tři poslední příležitosti, jak aspoň dva výborné výsledky na Premier 5 uhrát: Toronto, Cincinnati a Tokio.

Maria Šarapova (č. 5)

V druhém kole narazí buď na Jelenu Dokič (jediný vzájemný zápas se uskutečnil ve třetím kole Wimbledonu 2003, Maria zvtězila 6-4, 6-4), nebo na kvalifikantku. Marion Bartoli (č. 9) má ve své sekci nejprve kvalifikantku a poté vítězku utkání Flavia Pennetta vs. Maria Kirilenko (Flavia vede ve vzájemných zápasech 4:2 a vyhrála poslední čtyři utkání -- všechny na hardu; Kirilenko má ale aktuálně lepší formu, byť otázkou je její zranění z Carlsbadu). Bartoli má kladnou bilanci  s Marií Kirilenko (4:1), jakož i s Flavií Pennettou (3:1, resp. spíš 3:0, neboť jediný "prohraný" zápas byla skreč za stavu 1-1; nedávno ve Wimbledonu však spolu sehrály doslova thriller -- 9-7 ve třetím setu, Marion tuším odvrátila i nějaký ten mečbol). 

Šarapova s Bartoli ve čtyřech zápasech dosud neprohrála ani set (včetně loňského utkání v Cincinnati); s Kirilenko je to remíza 2:2 (poslední zápas loni na Australian Open prohrála); s Pennettou vede 2:1.



Vika Azarenka (č. 4)

Ve druhém kole se střetne buď s kvalifikantkou, nebo se Stephanie Dubois (107. -- WC). Anastasia Pavljučenkova (č. 14) má ve své sekci nejprve kvalifikantku a pak úspěšnější z dvojice Daniela Hantuchová vs. Gisela Dulko (Hantuchová vede na vzájemné zápasy 4:1, přičemž na hardu ve všech třech případech porazila Giselu dosti přesvědčivě). H2H Hantuchová vs. Pavljučenkova:  1:4, Pavlju vyhrála poslední čtyři utkání, ale všechny se hrály loni a Daniela letos hraje (od Pattayi) rozhodně lépe než v roce 2010.

Azarenka má 100% úspěšnou bilanci s Pavljučenkovovou (3:0), zatímco s Hantuchovou prohrává na vzájemné zápasy 1:2 (ale poslední zápas ve Wimbledonu - jak známo - ve třech setech vyhrála).

Francesca Schiavone (č. 8)

Na úvod změří síly buď s Jekaterinou Makarovovou, nebo s domácí hráčkou Rebeccou Marino (na vzájemné zápasy vede Makarova 2:0, ale její poslední výsledky nejsou příliš dobré). Schiavone loni v Montrealu Makarovovou porazila 6-4, 6-7(5), 6-2 (jejich jediný vzájemný zápas), pouze jednou  se utkala rovněž i s Rebeccou Marino -- letos ve druhém kole Australian Open ji porazila po tuhém boji jen velmi těsně: 6-3, 5-7, 9-7.  

Svetlana Kuzněcova (č. 13) se střetne buď s Luckou Šafářovou (vzájemné zápasy 2:1 pro Svetu), nebo s kvalifikantkou. Netřeba připomínat, že zápasy Svety a Francescy Schiavone bývají obvykle napínavým maratonem (obzvláště jejich více než čtyři hodiny trvající zápas v osmifinále letošního Australian Open); Sveta prozatím vede 9:5. Lucka Šafářová prohrává se Schiavone 2:3, ale vyhrála oba zápasy na hardu (bez ztráty setu). Pokud bude Lucka mít slušnou formu, není rozhodně bez šance na čtvrtfinále.

Kim Clijsters (č. 2)

V prvním utkání čeká Kim jedna ze dvou kvalifikantek, jejichž jména zatím neznáme. Jankovičová (č. 15) narazí v prvním kole na Julii Goerges, kterou letos v Indian Wells poměrně hladce porazila. Ať vyhraje ta, či ona, ve druhém kole nejspíše narazí na Serenu Williams (jejíž soupeřkou v 1. kole je Alona Bondarenko). Jelena to má na vzájemné zápasy se Serenou 4:4, ale kromě loňského zápasu na antuce v Římě , který rozhodl až závěrečný tiebreak, jsou jejich předešlá vzájemná utkání staršího data -- z roku 2008 nebo ještě dříve. 

Případný zápas třetího kola Kim Clijsters vs. Serena Williams by jistě byl divácky hodně přitažlivý (H2H: 2:7 pro Serenu, i když poslední zápas na US Open 2009 vyhrála Kim, a to dosti kuriozním způsobem: nejprve  čárová rozhodčí  za stavu 5-6 40:40 zahlásila při druhém servisu Sereny dosti kontroverzní "footfault" (= mečbol pro Kim) a následně Serena kvůli údajné vulgární nadávce na adresu rozhodčí obdržela penalizační ztrátu fiftýnu -- a tím zápas výrokem rozhodčích skončil).

Žádné komentáře:

Okomentovat