sobota 23. července 2011

$10 000 v Horbu: Diana Šumová po boji prohrála v semifinále

Diana Šumová v dnešním semifinále na $10 000 v Horbu nakonec prohrála s Němkou Carinou Witthoeft (16/02/1995; na žebř.: 649.) 6-4, 2-6, 3-6 za 1 h 54 min. V prvním setu začala stejně báječně, jako hrála ve čtvrtfinálovém zápase s druhou nasazenou Myrtille Georges (FRA), akorát prý hrála ještě tvrději. Brzy vedla 5:0 (dva breaky navrch). Soupeřku drtila tvrdými údery od základní čáry. Poté však začala daleko více chybovat a umožnila protihráčce snížit na 5:4 (ačkoliv za stavu 5:1 vedla 30:0 při svém servisu, za stavu 5:2 měla setbol při podání Cariny Witthoeft a vzápětí při svém servisu (5:3) vedla 40:15). Set  však přece jen úspěšně zakončila, když se jí podařilo potřetí v prvním setu prolomit podání soupeřky.

Diana Šumová v zápase s Carinou Witthoeft


Na začátku druhého setu si Diana Šumové hned prohrála servis (dokonce čistou hrou). Následovala tahanice o podání protihráčky (šlo se přes tři shody), ale Němka si servis nakonec udržela. Klíčový pak byl šestý game za stavu 2:3 při podání Witthoeft: Diana měla v tomto dlouhém gamu celkem pět breakbolů (vedla 40:0 a pak měla ještě dvakrát výhodu), ale tyto příležitosti nevyužila a protihráčka zvýšila svůj náskok na 4:2. Ve zbývajících dvou hrách druhého setu Diana uhrála již pouze jediný fiftýn.

Carina Witthoeft v zápase s Dianou Šumovou

Na začátku třetího setu (1:0) si Diana vypracovala při podání protihráčky breakbol a mohla zvýšit na 2:0. Set byl vyrovnaný do stavu 2:2, pak ale soupeřka utekla na 2:5 (dva breaky navrch); Diana dokázala sice ještě prolomit podání Cariny a snížit na 3:5, ale svůj servis vzápětí -- potřetí za sebou -- neudržela. 

Diana před zápasem očekávala, že ji Carina Witthoeft bude přehrávat, ale ve skutečnosti byla protihráčka valnou většinu zápasu zatlačena do defenzívy -- jak potvrzuje i očitý svědek:

Hab das Halbfinale gerade live gesehen. Die Tschechin ist eine typische "Ballbasherin" und hatte im ersten Satz bereits mit 5:0 geführt, Witthöft war zu der Zeit chancenlos, da Sumova alles getroffen hatte. Danach schlichen sich die Fehler ein und v.a. die Aufholjagd im ersten Satz dürfte der Deutschen Zuversicht gegeben haben. Sie selbst hatte das ganze Match über eher die Defensivrolle, aber spielte die dann auch solide, die Tschechin einfach zu fehlerhaft...
Volně přeloženo: 
 "Právě jsem na vlastní oči toto semifinálové utkání shlédl. Češka je typický "ballbasher" (= hráčka, která dává tvrdé rány od prvního úderu) a v prvním setu šla rychle do vedení 5:0. Do tohoto okamžiku byla Carina Witthoeft absolutně bez šancí, poněvadž Šumové vše padalo do kurtu. Poté se však v její hře začaly objevovat chyby, přičemž poměrně úspěšná "stíhací jízda" v závěru první sady musela německé hráčce dodat na sebevědomí. Carina se ovšem celý zápas nacházela především v defenzívě, nicméně hrála solidně, zatímco Češka se prostě dopouštěla příliš mnoha chyb."
Sama Diana Šumová si je dobře vědoma, že tu byla slušná šance postoupit ještě o kolo dále, tedy do finále. Řekl bych, že určité zklamání je patrné i z jejího obličeje při závěrečném stisku ruky se soupeřkou: :D

Diana Šumová a Carina Witthoeft

******

Co se týče dalšího programu, příští týden hraje Diana Šumová $10,000 v Bad Waltersdorfu (Rakousko). Je to zbrusu nový turnaj v kalendáři ITF a má relativně slabé obsazení, o čemž svědčí i to, že se Diana bez sebemenšího problému dostala přímo do hlavní soutěže i se svým starým rankingem (1024.). Na druhou stranu v hlavní soutěži budou hrát i dvě velmi dobré juniorky:
  • Belinda Bencic (10/03/1997; SUI), které je sice teprve čtrnáct let, ale letos již uhrála první body do žebříčku WTA (celkem 7 bodů). Hned na svém prvním turnaji ITF -- na $10,000 ve švýcarském Fallandenu -- postoupila z kvalifikace až do čtvrtfinále (v prvním kole kvalifikace mimochodem porazila jednu z našich největších tenisových nadějí, o rok a půl starší Petru Rohanovou 6-4, 2-6, 6-4). Co se týče juniorských výsledků, na světovém juniorském žebříčku je sice zatím až 354., ale dokázala sehrát vyrovnané partie s Mariannou Zakarljuk (UKR; na junior. žebř. (tehdy): 67.; na žebř. WTA: 757.) 2-6, 6-3, 4-6; s Victorií Bosio (ARG; šestnáctá juniorka na světě) 4-6, 6-3, 4-6; a porazila Viktoriji Tomovou (BUL; 48.) 6-4, 5-7, 6-3. Tento týden hrála v Plzni na Mistrovství Evropy do 14 let; zvítězila tam ve čtyřhře (spolu se svou švýcarskou krajankou Chiarou Grimm) a v zítřejším finále dvouhry nastoupí proti druhé nasazené Chorvatce Aně Konjuh.
  • Barbara Haas (19/03/1996; Rakousko; aktuálně 34. juniorka na světě). V hlavní soutěži startuje na divokou kartu. Tento týden na Mistrovství Evropy do 16 let (Moskva) však coby třetí nasazená prohrála již v osmifinále s patnáctou nasazenou Francouzkou Jade Suvrijn (27/04/1995); Suvrijn posléze celý turnaj vyhrála. Zhruba před rokem obdržela divokou kartu do hlavní soutěže $10,000 ve Vídni a podařilo se jí postoupit až do čtvrtfinále.
V kvalifikaci navíc startuje další velmi dobrá juniorka, Viktoria Kan (RUS; 03/08/1995; aktuálně 31. juniorka na světě), která je v současnosti asi ještě silnější hráčkou než obě výše zmíněné tenistky. V prvním kole kvalifikace  mimochodem porazila naši Veroniku Závodskou (09/02/1993) 6-4, 6-3 (a mezitím vyhrála i druhé kolo kvalifikace).

******

V týdnu  od 1. do 7. srpna se Diana Šumová zúčastní $10,000 ve Vídni.

Druhý srpnový týden pak buď zkusí kvalifikaci na $25,000 v německém Versmoldu (její "prirorita 1"; je zde však zatím až 159. náhradnicí do kvalifikace; tento seznam se však nepochybně ještě výrazně "pročistí", tj. spousta hráček se odhlásí), anebo $10,000 v Innsbrucku ("priorita 2").

******

 Coby závěrečný bonus ještě pár fotek z Horbu:

Diana Šumová, Horb 2011


Carina Witthoeft, Horb 2011


Carina Witthoeft "v civilu", Horb 2011

Žádné komentáře:

Okomentovat