sobota 16. července 2011

Seznamte se s ... Dianou Šumovou

Český ženský tenis prožívá poslední dobou velice slušné období. Totéž platí i o českých juniorkách: momentálně se v první stovce světového juniorského žebříčku (.pdf) nachází hned osm českých hráček:

  • 22. Jesika Malečková (16. srpen 1994) ---- 557,5 bodů  (480 / 77,5)
  • 43. Petra Rohanová (14. srpen 1995) ---- 457,5 bodů  (440 / 17,5)
  • 52. Klára Fabíková (23. říjen 1993) ---- 412,5 bodů  (305 / 107,5)
  • 63. Barbora Krejčíková (18. prosinec 1995) ---- 375 bodů  (250 / 125)
  • 67. Kateřina Siniaková (10. květen 1996) ---- 351,25 bodů  (295 / 56,25)
  • 74. Aneta Dvořáková (10. červen 1995) ---- 331,25 bodů  (220 / 111,25)
  • 84. Kamila Pavelková (29. březen 1994) ---- 308,75 bodů  (280 / 28,75)
  • 96. Tereza Smitková (10. říjen 1994) ---- 285 bodů  (185 / 100)

Poznámka:

Do juniorského žebříčku se započítává šest nejlepších výsledků ze dvouhry a šest nejlepších výsledků ze čtyřhry; v případě čtyřhry však hráčka do žebříčku obdrží pouze jednu čtvrtinu získaných bodů. V závorce za celkovým počtem bodů je u té které hráčky uvedeno, kolik bodů do žebříčku pochází ze dvouhry / čtyřhry. Jak vidíme, tři české hráčky jsou daleko úspěšnější ve čtyřhře než ve dvouhře: Barbora Krejčíková, Aneta Dvořáková a Tereza Smitková  (všechny uhrály ve čtyřhře zhruba dvojnásobek bodů než ve dvouhře; pro připomenutí, body za čtyřhru v závorce je třeba vynásobit čtyřikrát, abychom obdrželi skutečný počet bodů). Naopak Petra Rohanová ve čtyřhře zatím moc úspěšná není; kdyby byl juniorský žebříček sestaven jen z výsledků ve dvouhře, posunula by se o 12 až 14 míst výše -- má totiž více bodů ze dvouhry než 12 hráček, které jsou v žebříčku před ní, resp. stejně bodů jako Jana Čepelová (která však už juniorské turnaje nehraje -- s výjimkou letošního Roland Garros) a Grace Min.


******

K těmto osmi talentovaným hráčkám je třeba přidat ještě dvě tenistky, kterým letos bude 17 let a které se očividně rozhodly juniorskou kategorii úplně přeskočit a rovnou zkouší štěstí na ženských turnajích:

 ******

Tereza Martincová


Tereza Martincová (zdroj: www.protenis.cz)


Tereza Martincová  byla loni v semifinále Pardubické juniorky (porazila mj. Anetu Dvořákovou 7:5, 6:1), poté však po těsně prohraném tiebreaku v prvním setu utkání s Jesikou Malečkovou odstoupila pro zranění kolena. Spolu s Terezou Smitkovou vyhrála tamtéž čtyřhru (ve finále rozdrtily pár Jesika Malečková / Veronika Závodská 6:2, 6:1). Lukáš Březina (protenis.cz) na její adresu napsal ve svém "Ohlédnutí za Pardubickou juniorkou 2010" toto:
Tereza Martincová na Juniorce ukázala, jak hodně se může hráč za rok zlepšit. Tereza je velice nebezpečná z forhendu a dobře se pohybuje. Na Juniorce porazila Kunčíkovou, Dvořákovou a Závodskou. Nestačila na Jesiku Malečkovou, které skrečovala pro zranění kolena. Tereza je velice ambiciózní, hodně zakouslá a odhodlaná udělat pro bod téměř všechno, což se často nelíbí soupeřkám a nemusí se líbit ani rozhodčím. Trochu tenisový Michael Schumacher :-) Ale proč ne? Důležité jsou výsledky, ostatní jsou kecy.
Mimochodem, to, že je Tereza ve svých zápasech opravdu silně "zakouslá", je dobře patrné např. z tohoto videa (Halové mistrovství ČR 2011, Milovice).

Již od loňského srpna pravidelně zkoušela ženské turnaje; nakonec jich v roce 2010 sehrála osm, s bilancí 11 výher -- 4 prohry v kvalifikacích a 1 výhra -- 4 prohry v hlavních soutěžích. Výsledkem byl zisk prvního bodu do žebříčku WTA (na "desítce" v Ain Elsokhna -- Egypt).

Letos se jí dařilo mnohem lépe: sehrála 12 turnajů (šest "desítek" a  šest "pětadvacítek"). Na "desítkách" -- s výjimkou jednoho případu, kdy prohrála v druhém kole kvalifikace -- vždy úspěšně prošla kvalifikací a v hlavní soutěži následně pokaždé uhrála aspoň jedno kolo. Největšího úspěchu dosáhla na $10 000 v Kaarstu, kde prohrála až ve čtvrtfinále. Na $25 000 v Tessenderlu se Martincové podařilo projít kvalifikací a v hlavní soutěži uhrála set s Martou Domachowskou (která  byla 37. na světě v dubnu 2006 a v současnosti se pohybuje kolem 230. místa). Během prvních čtyř měsíců tohoto roku Tereza Martincová uhrála 9 bodů do žebříčku WTA a v současnosti je na 1036. místě. Letos dokázala porazit mj. Australanku Tammi Patterson (v té době 301. na světě) 6:4, 6:3 a Francouzku Stephanie Vongsouthi (v té době 369.) 6:4, 3:6, 6:4. Za zmínku stojí i skutečnost, že v kvalifikaci na $10 000 v Leimenu zdolala poměrně snadno i jednu z předních současných juniorek, Srbku Nataliji Kostič 6:2, 6:3 (Kostič byla v květnu tohoto roku pátou juniorkou světa;  aktuálně je na juniorském žebříčku desátá).

Na konci dubna však Terezu Martincovou v dalším "rozletu" bohužel zabrzdilo zranění. Turnaje začala opětovně hrát až nedávno na konci června, zkoušela kvalifikace na třech "pětadvacítkách", vyhrála ovšem zatím jen jeden zápas. 

Pozoruhodné je, že mezinárodní juniorské turnaje hrála pouze v roce 2008 a 2009 (tj. v době, kdy jí bylo necelých 14, resp. 15 let) a vždy šlo o turnaje na českém území. Na světovém juniorském žebříčku byla nejvýše 1601. v lednu 2010.

*******

Diana Šumová








Diana Šumová, Pardubická juniorka 2010 (zdroj: www.protenis.cz)


A nyní již k hráčce, kvůli níž jsem vlastně tento příspěvek začal psát. Dianě Šumové bude 25. září "teprve" 17 let. Loni na Pardubické juniorce postoupila do čtvrtfinále, kde "promarnila" tři mečboly proti pozdější vítězce Tereze Smitkové (jeden z nich dokonce dvojchybou). Nakonec prohrála 6:3, 6:7(4), 3:6. Vyslechněme si opět vyjádření Lukáše Březiny (protenis.cz):

Diana Šumová překvapila více Terezu Smitkovou než ostatní svým výkonem. Tereza Smitková se nesrovnala s „vabank“ hrou své soupeřky a od prohry jí dělil třikrát pouze jediný fiftýn. Diana Šumová uhrála už pár bodů na turnajích žen, ale její herní styl je velmi psychicky náročný a když bude mít Diana špatný den, může prohrát i se slabšími soupeřkami. Každopádně na Juniorce příjemně překvapila.
Co se týče mezinárodních juniorských turnajů, Diana Šumová startovala doposud pouze na dvou: v červenci 2009 na Ex Pilsen Wilson Cup, kde postoupila do čtvrtfinále (porazila mj. o třičtvrtě roku starší Ilonu Kremen z Běloruska (6:4, 6:1), která je momentálně 36. na juniorském žebříčku  a nejvýše byla v lednu tohoto roku 20.). V lednu 2010 pak prohrála ve finále kvalifikace na 22nd Czech International Junior Indoor Championships s Alenou Poletínovou 3:6, 5:7. Na juniorském žebříčku byla nejvýše 1050. právě v lednu 2010.

Sparta Prague Open ($ 100 000), 7. - 9. květen 2011

Dianu jsem  poprvé viděl na vlastní oči hrát letos v kvalifikaci na Sparta Prague Open ($100 000). V prvním kole porazila 6:4, 3:6, 6:2 zkušenou Evu Hrdinovou (15. červen 1984; na žebř. WTA nejvýše 168. v dubnu 2008, v době zápasu 379.). Zaujala mě především svou agresivní, útočnou hrou od základní čáry, jakož i tím, s jakou zarputilostí bojuje téměř o každý fiftýn. Je v ní něco, na základě čeho usuzuji, že by v budoucnu mohla být hodně dobrá. Tento zápas si poctivě vyhrála díky své nátlakové hře. Eva Hrdinová se přitom o týden později dostala do semifinále "pětadvacítky" v tureckém Izmiru (ovšem na hardu). V druhém kole kvalifikace Diana sice podlehla čínské hráčce Sheng-Nan Sun (toho času 259. na světě) 3:6, 3:6, ale i tak si připsala bod do žebříčku (svůj druhý; první získala loni v červenci na "desítce" v Piešťanech). Sparta Prague Open přitom byl Dianin první ženský turnaj v tomto roce.

Přerov ($ 25 000), 29. května až 5. června 2011

Vzápětí startovala na "desítce" ve slovinském Velenje, kde však po prvním vyhraném zápase v kvalifikaci musela ze soutěže odstoupit (zánět středního ucha a horečka). O týden později hrála na "pětadvacítce" v Přerově; kvůli své nemoci toho před turnajem mnoho nenatrénovala. Ve finále kvalifikace sice podlehla Slovence Vivien Juhaszové (zhruba 630.) 7:5, 2:6, 1:6, ale měla štěstí a do hlavní soutěže postoupila coby LL. V prvním kole velmi příjemně překvapila, neboť porazila sedmou nasazenou Irinu Burjačok (v té době 281. na světě) 2:6, 7:5, 6:3. Burjačok přitom týden předtím vyhrála "pětadvacítku" v italské Brescii. Diana v druhém setu za stavu 4:5 úspěšně odvrátila mečbol soupeřky a následně set, jakož i celý zápas zdárně dovedla k vítěznému konci. V aktuálním čísle časopisu Tenis (7/2011) píšou v příloze Fiftýn (str. VIII):
Radostné bylo vystoupení Šumové. Byť toho kvůli nemoci v posledních dnech příliš nenatrénovala, zdolala třetí nasazenou Ukrajinku Burjačokovou. Začátek patřil favoritce, druhý a třetí patřil útočnější, dělnější Šumové, bojující s velkým nasazením o každý fiftýn.
Na oficiální stránce turnaje se pak dočteme mj. toto:

O největší překvapení středečního programu se postarala teprve šestnáctiletá Diana Šumová, která porazila ve třech setech nasazenou Ukrajinku Irinu Buryačkovou (sic!, moje pozn.). Prostějovská tenistka přešla poprvé na „pětadvacítce“ přes první kolo a získala první vavřín na okruhu turnajů série ITF. Předtím hrála jen na stejně dotovaném turnaji v Olomouci.  „V prvním setu jsem byla nervózní, nemohla jsem se dostat do hry. Přece jen soupeřka byla sedmá nasazená. Druhý set jsem vybojovala a třetí set doslova vydřela. Nejtěžší bylo psychicky zvládnout třetí set. Duel byl pro mě hodně těžký, neboť jsem po nemoci. Měla jsem zánět středního ucha, takže jsem výhru vydřela především vůlí,“ uvedla Diana Šumová.


V druhém kole Diana Šumová prohrála po boji s Martinou Kubičíkovou (558.) 7:6(3), 0:6, 3:6, přičemž zápas zřejmě rozhodla hlavně Dianina slabší kondice po nemoci, navíc ji v průběhu zápasu začalo silně trápit tříslo. Kubičíková po zápase prohlásila:
„Diana je mladá hráčka a šla bezhlavě do každého balonu stylem buď to tam spadne nebo ne. Ze začátku jsem měla problémy, její hra mně příliš nevyhovuje. Soupeřka šla do toho od prvního balonu. Ani nevím, jak jsem se dostala do tie-breaku. Ve druhém setu jí to tam přestalo padat, zatímco já jsem hrála vyšší balony a celkem snadno získala set. Ve třetím setu jsem už věděla, co hrát. Možná v můj prospěch rozhodlo, že jsem více vyhraná a lepší kondiční stránka,“ zhodnotila Martina Kubičíková duel druhého kola.
  V časopise Tenis píší o utkání (na str. 21):
Derby prostějovských hráček Šumové s Kubičíkovou bylo, zejména v hledišti, plné emocí. Agresivnější Šumová vydřela set, vzala si WC pauzu, během níž si nechala její soupeřka promasírovat bedra. Pomohlo to, utkání se proměnilo v jednoznačnou záležitost (možná i proto, že si Šumová lokálním anestetikem nechala ošetřit třísla). "Zpočátku šla Diana do každého míče s rizikem, buď - anebo ... Vycházelo jí to. Ve druhé sadě jí to přestalo padat, ve třetím jsem jí přehrála taktikou, jsem zkušenější," prozradila své mínění Kubičíková. Soupeřka byla stručnější: "V závěru rozhodla kondice. Projevil se u mě tréninkový výpadek posledních dnů." 
Dlužno dodat, že Diana v prvním setu vedla 5:3 a za tohoto stavu ji chytlo tříslo, které ji pobolívalo již z předchozího zápasu, ale (jejími slovy) "tady to fakt bylo hrozný". Díky postupu do druhého kola v Přerově si nicméně připsala dalších osm bodů a následně i naskočila poprvé v životě do žebříčku -- na 999. místo.

Aschaffenburg ($ 25 000), 3. - 4. července 2011

Čtvrtý Dianin turnaj v této sezoně byla "pětadvacítka" v Aschaffenburgu. V prvním kole kvalifikace porazila o rok mladší Němku Fabienne Vincon 6:0, 6:0. Soupeřka je však očividně na podobně drtivé prohry zvyklá, mezi ženama ještě nevyhrála ve 12 zápasech ani set, přičemž dvanáct setů (tj. polovinu odehraných sad) prohrála 0:6, dalších pět setů 1:6 a dva sety 2:6. Na žebříčku WTA figuruje pouze proto, že loni z nějakého důvodu ($$$?) obdržela divoké karty do hlavní soutěže (!!!) od pořadatelů tří "pětadvacítek": v Bratislavě, Trnavě a Olomouci (v těchto třech zápasech uhrála dohromady jeden jediný game).

V druhém kole kvalifikace však Diana zažila svou dosud nejdrtivější porážku na okruhu ITF, když podlehla Polce Sandře Zaniewské (409.) 0:6, 2:6. Dlužno dodat, že zápas se hrál za silného větru: zkušenější Zaniewska hodně liftovala a Dianě činilo v tom větru značné potíže čistě trefit liftované míče od soupeřky; jejímu hernímu stylu zkrátka povětrno příliš nesvědčí. Navíc je nutno zdůraznit, že Zaniewska má v poslední době výtečnou formu: v polovině června vyhrála "desítku" v německém Koelnu, vzápětí postoupila do čtvrtfinále na $25 000 ve Stuttgartu-Vaihingenu a zde na "pětadvacítce" v Aschaffenburgu nejenže suverénně prošla kvalifikací, ale  posléze znovu postoupila až do čtvrtfinále, v němž  však v zápase s pozdější finalistkou Stefanie Vogt odstoupila pro zranění za stavu 1:1 na sety. Uhrála tak 41 bodů v rozmezí čtyř týdnů, což je pro hráčku této úrovně mimořádně skvělý počin (pro srovnání, 41 bodů samo o sobě stačí zhruba na 625. příčku na žebříčku WTA).

Darmstadt ($ 25 000), 10. - 17. července 2011

Pátý turnaj sezony sehrála Diana Šumová tento týden na "pětadvacítce" v německém Darmstadtu. Nejprve úspěšně prošla kvalifikací (1 bod): porazila o půl roku starší Němku Rosalie Willig 6:2, 6:1 a ve finále kvalifikace zdolala i Američanku Jacqueline Cako 6:4, 7:5. Jacqueline Cako je sice v současnosti  "až" 737. na žebříčku WTA, ale loni v červenci byla 369. a na konci roku 398. Minulý rok se mj. v červnu dostala až do finále $25 000 ve švédském Kristinehamnu.

V hlavní soutěži byl pak los vcelku příznivý: Diana Šumová se utkala s jinou kvalifikantkou, talentovanou mladou Němkou Annou Klasen (15/11/1993). Ta v prvním kole zdolala zde již zmíněnou Terezu Martincovou 6:7(3), 6:4, 6:0 a ve finále kvalifikace přehrála i Slovenku Karin Morgošovou (665.) 7:5, 6:1. Shodou okolností se Diana v pondělí i úterý rozehrávala právě s Annou Klasen, takže věděla, jak soupeřka hraje (prý "fakt dobře"). Před zápasem prohlásila, že bude "těžké, ale nikoliv nemožné vyhrát". Zápas byl původně plánován na středu, ale celý den v Darmstadtu pršelo, takže se  utkání přesunulo na čtvrtek. Diana Šumová nakonec Annu Klasen po velké bitvě udolala 3:6, 6:1, 6:4 za 2 h 20 min a postoupila podruhé ve svém životě do druhého kola na "pětadvacítce".

V prvním setu byla prý "strašně nervozní", ale v druhém setu se "trošku zklidnila" a soupeřce utekla na 5:0 (a set nakonec ukončila za stavu 5:1 při soupeřčině podání). Třetí set se posléze proměnil v pořádné napínavé drama -- vývoj skóre připomínal houpačku či spíše dokonce horskou dráhu: z Dianina pohledu 0:1 (break dole), 3:1 (break nahoře), 3:4 (break dole) a nakonec 6:4. Byl to zápas plný breaků podání: Diana o svůj servis přišla sedmkrát  ze třinácti her (třikrát v prvním setu, jednou ve druhém setu a opět třikrát ve třetím setu); Anna Klasen dokonce devětkrát (rovněž ze třinácti her). V posledních dvou setech Diana dokázala prolomit servis soupeřky osmkrát z devíti her (a také v tom devátém případě -- za stavu 3:2 ve třetím setu -- měla breakbol, který však nevyužila). Další zajímavostí je, že s výjimkou dvou gamů -- ve druhém setu za stavu 3:0 a poté 5:0 -- Diana Šumová pokaždé při svém podání prohrála první fiftýn a doháněla ztrátu 0:15, což muselo být nepochybně vysoce psychicky náročné. Mimochodem, o tomto zápase vyšel článek i v jakémsi lokálním německém periodiku -- s příznačným názvem Klasen: Niederlage im Break-Festival

Anna Klasen


Díky této výhře Diana přidala k jednomu bodu z kvalifikace dalších osm bodů. V druhém kole ji ovšem čekala druhá nasazená Karolína Plíšková (213.). Navíc program, notně zpožděný kvůli dešti, se doháněl právě ve čtvrtek, takže Diana nastupovala k zápasu s Plíškovou zhruba po dvou hodinách po náročném utkání s Annou Klasen, které -- jak již bylo řečeno -- trvalo 2 h 20 min. Nicméně Diana šla do zápasu s dobrou náladou ("ona jde vyhrát, já si jdu zahrát") a svou kůži neprodala rozhodně zadarmo. Karolíně Plíškové sice podlehla 3:6, 5:7, ale se svým výkonem byla vcelku spokojena. V prvním setu prohrávala 1:3, srovnala na 3:3, ale následující tři hry patřily soupeřce: 3:6. V druhém setu Diana zabojovala a vypracovala si vedení 5:3. Při podání Plíškové  (5:3) byla dva fiftýny od zisku sady (30:30); vzápětí za stavu 5:4 vedla při svém servisu 30:0, ale Karolína nakonec hru i celý set otočila ve svůj prospěch. Diana prolomila celkem třikrát  podání Plíškové a ještě v dalších dvou hrách měla breakbol(y).

Karolína Plíšková


Dianu potěšila zejména skutečnost, že se s Karolínou velice slušně držela ve výměnách od základní čáry, resp. ji celkem často i přehrávala ("když jsem jí vrátila servis dobře, tak jsem tu výměnu většinou vyhrála"), a to navzdory únavě z předchozího utkání ("už jsem nemohla ... nechodila jsem pak už dostatečně pod balony"). 


Dlužno dodat, že Karolína Plíšková následně uspěla i v dalších zápasech, takže dnes od 12:00 nastoupí v Darmstadtu ve finále proti Mandy Minelle z Lucemburska (132.). Navíc se spolu s Hanou Birnerovou (neplést s úspěšnější a starší sestrou Evou) dostala i do finále čtyřhry. Průběh finále lze popř. sledovat na livescore: http://www.tennisscores.de/livescore/dtbhgms/livescorer.html?tournid=247



*******

Suma sumárum: Diana Šumová zatím letos startovala na pěti ITF turnajích a vybojovala na nich celkem 18 bodů (chronologicky: 1 + 8 + 9), přičemž navíc na "desítce" ve Velenji po prvním vyhraném zápase v kvalifikaci odstoupila z turnaje kvůli nemoci (w.o. pro soupeřku). Díky tomu se posune na žebříčku WTA přibližně někam mezi 870. až 880. příčku, což obvykle pohodlně zajišťuje účast v hlavní soutěži na "desítkách".

Příští týden bude hrát "desítku" v německém Horbu, kde bohužel bude muset hrát stále ještě kvalifikaci (v níž ale bude vysoce nasazená; pavouk kvalifikace by měl být zveřejněn dnes večer), další týden pak "desítku" v rakouském Bad Waltersdorfu, kde se i se svým starým rankingem dostala celkem s přehledem přímo do hlavní soutěže. Přejme ji všichni, ať na své dosavadní úspěchy zdárně naváže a své bodové konto do konce roku ještě výrazně obohatí. Vydrží-li zdraví a slušná forma, mohla by se popřípadě posunout do konce roku někam k hranici první pětistovky, k čemuž by ale potřebovala uhrát ještě dalších zhruba 40 až 50 bodů. To bude nesmírně obtížný, leč doufejme nikoliv nemožný úkol.

Samozřejmě, pokud by chtěla pomýšlet výrazně výše, musela by ještě obrovsky zlepšit téměř všechny stránky své hry, obzvláště kondici a podání.

*******

Na samotný závěr odkazuji pro pobavení na jediná dvě videa ze zápasů Diany Šumové, která se mi podařilo najít (obě jsou poněkud staršího data):

Žádné komentáře:

Okomentovat