neděle 3. července 2011

Petra Kvitová vítězkou ve Wimbledonu!

Jak jistě všichni víte, Petra porazila ve finále Wimbledonu Marii Šarapovovou (č. 5) 6:3, 6:4 za 1 h 25 min. Samozřejmě nemá smysl sem psát něco, co už bylo dávno napsáno jinde, takže se soustředím na pár věcí, které snad mají jakous takous přidanou hodnotu. Nejprve dvě pěkné fotky.

Petra pro proměném mečbolu:




Petra s trofejí pro vítězku:




Dále: pokud snad někdo dotyčný zápas neviděl nebo jej touží  shlédnout podruhé, může si jej stáhnout zde. Upozorňuji ovšem, že: 1/ kvalita nahrávky není zrovna nejlepší, konkrétně obraz je poněkud zrnitý, ale koukat se na to bezpochyby dá; a 2/ první set na té nahrávce začíná od stavu 30:30 v úvodním gamu, zatímco z druhého setu bohužel chybí počátečních pět gamů.

Kromě toho odkazuji na krátký sestřih z youtube (BBCWimbledon2011):

 

Obecně k zápasu

Pomineme-li první zahřívací game, v němž se zřejmě přece jen trochu projevily Petřiny nervy (dvě nevynucené chyby plus první servis do kurtu trefila tuším pouze jednou či dvakrát z šesti fiftýnů), Petra zvládla své první finále grandslamového turnaje výborně. S trenérem se zjevně na zápas dobře připravili i po taktické stránce: Petra často směřovala svůj servis do forhendu soupeřky nebo na její tělo, což Šarapovové dělalo značné potíže, zároveň ale své podání i přiměřeně variovala, takže bylo pro soupeřku hůře čitelné. Podobně i ve výměnách od základní čáry Petra často mířila své míče do Mariina forhendu -- ať již svým forhendem po lajně nebo bekhendem křížem. Jak se v zápase ukázalo, forhend Šarapovové příliš dobře nefungoval ani při returnu, ani ve výměnách od základní čáry. Petře se tudíž povedlo do značné míry eliminovat největší zbraň Šarapovové, kterou je v současnosti její bekhend křížem. Navíc dokonce i v těch případech, kdy Šarapová zahrála velice slušný a agresivní bekhend křížem, se Petře poměrně pravidelně dařilo úspěšně "odpovědět" ještě lepším forhendem v běhu po lajně.

Klíčové bylo i to, že Petra v drtivé většině případů soupeřčin servis dobře returnovala, takže Šarapová nejenže pouze velmi zřídka získávala body při svém podání "zdarma", ale obvykle jí dokonce ani slušný první  nepřinášel skoro žádnou počáteční výhodu v navazujících výměnách.

A hlavně, Petra na mě udělala velký dojem tím, jak suverénně zvládla uhrát své podání za stavu 5:3 v první setu, jakož i 5:4 v druhém setu (v obou případech čistou hrou, bez ztráty fiftýnu). K některým klíčovým gamům podrobněji:

Druhý game prvního setu (0:1), podání Šarapovová

Poté, co Petra prohrála svou úvodní hru při vlastním servisu, dokázala okamžitě a dosti suverénně prolomit podání soupeřky. Petra nejprve na velice solidní bekhend křížem Šarapovové kontrovala skvostným čistým winnerem forhendem po lajně v běhu (0:15). Báječný bekhendový return křížem, vynucená chyba Šarapovové (0:30).  Další výtečný  return, tentokrát tvrdým forhendem přesně do místa, odkud Maria podávala; vynucená chyba soupeřky (0:40).

Využitý druhý breakbol za stavu 15:40: tvrdý return druhého servisu forhendem do forhendového rohu Šarapovové, vynucená chyba soupeřky.

Třetí game (1:1), podání Kvitová

Petra vedla 40:15, ale Šarapovová poté uhrála tři fiftýny za sebou a vypracovala si breakbol. Petra se však nenechala rozhodit ani tím, že její první servis ven z dvorce, který rozhodčí původně posoudili jako eso, byl "jestřábím okem" prohlášen za těsný aut, a po velice dobrém druhém servisu si nakonec vynutila chybu soupeřky dvěma výbornými bekhendy křížem za sebou (shoda). Vzápětí zahrála další výborné druhé podání do forhendu Šarapovové, které Maria nedokázala returnovat do dvorce (A:40). Následovalo slajsované podání do bekhendu Šarapovové, jež soupeřka velmi dobře returnovala do forhendového rohu Kvitové, leč Petra zahrála ještě lepší forhend po lajně v běhu -- čistý winner. Ujala se tak vedení 2:1.

V dalším gamu vedla Petra 30:15 při podání Šarapovové (první fiftýn získala díky báječnému čopovanému bekhendu po lajně, jímž si vynutila chybu soupeřky). Ač při následujících třech fiftýnech měla vždy slušnou šanci, aby je uhrála, nedokázala tyto příležitosti ani jednou využít (2:2). Nenechala se tím však vyvést z míry a svůj servis uhrála se ztrátou dvou fiftýnů (3:2) -- především díky třem solidním podáním, jimiž si pokaždé vynutila chybu soupeřky z returnu.

Šestý game za stavu 3:2, podání Šarapovová

V této hře se posléze zrodil klíčový break prvního setu pro Kvitovou.  Petra si solidními údery uhrála stav 30:30 (hodný zmínky je především obranný čop z bekhendu za stavu 15:0 pro soupeřku, který Marii překvapil a chybovala z forhendu; za stavu 30:15 pak Petra zahrála další skvělý return bekhendem křížem  a po sérii tvrdý úderů do obou rohů kurtu nakonec krátký obranný míč od soupeřky  tvrdě zatloukla do středu dvorce). Poté přišla významná pomoc od Šarapovové v podobě dvou dvojchyb za sebou, díky nimž Petra prolomila soupeřčino podání (4:2).

Sedmý game za stavu 4:2, podání Kvitová

Petra si podání vyhrála se ztrátou jediného fiftýnu díky třem velmi dobrým podáním, které Maria nebyla schopna returnovat do kurtu, plus za stavu 15:15 Petra tvrdými údery od základní čáry dokonale rozebrala soupeřku (rozpohybovala ji od rohu k rohu) a zakončila výměnu na síti smečí.

V následujícím gamu (5:2) si Petra vypracovala první setbol, jenž však Šarapovová odvrátila esem a servis nakonec udržela.

Osmý game za stavu 5:3, podání Kvitová

Petra tuto hru zahájila báječným prvním podáním na kříž, které Šarapovová nedokázala returnovat do kurtu. Při dalším fiftýnu se Maria pokusila zahrát riskantní forhend do růžku, avšak netrefila dvorec. Následovalo další rotované podání do forhendu Šarapovové a její chyba při pokusu o agresivní return po lajně (40:0). Setbol Petra proměnila podáním na kříž; return soupeřky skončil v síti.

Druhý set

Jak jsem již předeslal, na odkazované nahrávce chybí prvních pět gamů,  takže se k nim momentálně nemohu vyjádřit podrobněji. Pamatuji si však, že poté, co Petra ztratila vedení 2:0 a umožnila soupeřce srovnat na 2:2, prolomila znovu servis Šarapovové mj. i díky několika úžasným úderům (včetně returnů), nad nimiž se při přímém přenosu obrovsky rozplýval  i sám John McEnroe. 

Šestý game za stavu 3:2, podání Kvitová

Za stavu 15:15 Petra zahrála neuvěřitelný bekhendový kontr do bekhendového rohu soupeřky z tvrdého a do hloubky pole trefeného returnu Šarapovové; úder zahrála prakticky na kolenou. Maria měla co dělat, aby tento úder vůbec jakž takž ještě vyškrábla zpět do kurtu, ale Petra tento krátký míč zabila bekhendem křížem do forhendového rohu soupeřky (30:15). Vzápětí se však dostavil první "zkrat" v této hře: po skvělém slajsovaném podání ven z dvorce, která Maria horkotěžko a velice slabě vrátila do kurtu, Petra tento absolutně nahraný míč poslala bekhendem křížem do autu, ačkoliv podobné míče obvykle zvládá s naprostou bravurou (30:30). Bezprostředně poté ovšem přišel další geniální míč z Petřiny rakety -- na velmi dobrý forhendový return křížem kontrovala ještě lepším bekhendem do bekhendového rohu Šarapovové -- čistý winner (40:30). 

Šarapovová srovnala vynikajícím křižným bekhendovým returnem (vynucená chyba z Petřina forhendu). Poté si Maria vypracovalal první breakbol v této hře, když si ve výměně vynutila opětovně křižným bekhendem chybu z Petřina forhendu. Petra breakbol odvrátila  výborným servisem na tělo (vynucená chyba z returnu). Pak se ale Petra dopustila druhého zkratu v tomto gamu: další prvotřídní podání na tělo, Šarapová slabě vrací kousek za síť, Petra nahraný míč pošle forhendem křížem do autu, ačkoliv soupeřka běžela do opačného rohu (40:A). Druhý breakbol již Šarapovová proměnila, když tvrdě a nechytatelně returnovala druhé podání Kvitové (3:3).

Sedmý game za stavu 3:3, podání Šarapovová

Při prvním fiftýnu to vypadalo, že na Petru dolehlo zklamání z dvou hloupých chyb, díky nimž si prohrála předešlé podání -- 15:0 po nevynucené Petřině chybě z forhendu (Petra míč trefila rámem). Vzápětí ji však Maria ochotně pomohla další dvojchybou (15:15). Další fiftýn si Petra uhrála forhendovým winnerem po lajně z křižného bekhendu Šarapovové (15:30). V následující výměně si nakonec Petra svým tvrdým křižným bekhendem vynutila další chybu z forhendu soupeřky (15:40). Za stavu 30:40 Petra využila svůj druhý breakbol; po jejím tvrdém a k čáře zahraném bekhendu směřujícímu na střed přesně do míst, kde stála soupeřka, učinila Šarapovová chybu z forhendu (4:3).

Osmý game za stavu 4:3, podání Kvitová

Petra zahájila hru forhendovým winnerem křížem (15:0), poté však spáchala dvojchybu (nové míče zřejmě létaly více, než očekávala) a udělala chybu z bekhendu (15:30). Vzápětí zahrála dva vynikající servisy s rotací na tělo soupeřky, které Šarapovová nedokázala vrátit do dvorce -- poprvé  bekhendem, podruhé forhendem (40:30). Následoval další servis na tělo, Šarapová si jej oběhla na forhend, ale její pokus o agresivní return skončil daleko v autu (5:3).

Desátý game za stavu 5:4, podání Kvitová

Poté, co Petra víceméně vypustila hru při podání Šarapovové za stavu 5:3, prokázala, že v sobě má vskutku mentalitu vítězky. Nejprve další servis s rotací na tělo soupeřky, bekhend křížem do forhendového rohu a zakončení tvrdým bekhendem do bekhendového rohu Šarapovové (15:0). Poté slajsované podání ven z dvorce, jež Maria returnovala křížem, Petra zahrála tvrdý forhend do forhendového rohu a Maria v běhu nebyla schopna forhendem již kontrovat -- její úder skončil zhruba v polovině sítě (30:0). Rotovaný druhý servis, Mariin pokus o agresivní bekhendový return končí v síti (40:0). Hned první mečbol  Petra proměnila esem (svým vůbec prvním v zápase!) na kříž, zatímco Maria čekala podání ven z dvorce.

******

Petra zkrátka v tomto zápase prokázala, že má mentalitu šampionky. Vezmeme-li přitom v úvahu, že celou řadu aspektů své hry stále může (a měla by) výrazně zlepšit,  pak se jen stěží lze vyhnout závěru, že při dobrém zdraví, trošce štěstí a tvrdé práci má před sebou - doufejme - báječnou tenisovou budoucnost. Je mi sympatické i to, co Petře nepochybně budou vytýkat leckterá povrchnější média, totiž že není dostatečně "vzrušující" ("exciting") osobností coby celebrita. Ostatně, Peta Samprase média skoro po celou jeho kariéru označovala za příliš "nudného" patrona, a jakou měl úžasnou tenisovou kariéru! U profesionálního sportovce by měly být vždy prvořadé výkony na hřišti / dvorci; úspěšní sportovci, kteří v dostatečné míře využijí svůj talent a potenciál, jsou mi jednoznačně milejší než všechny ty mediálně protěžované celebrity typu Kurnikovové nebo Ivanovičové.

Bude nyní zajímavé sledovat, jak Petra na tento ohromný úspěch naváže ve zbytku této sezony, obzvláště na amerických betonech. Sezonu má rozehranou neuvěřitelně dobře, v letošním "Race" je momentálně druhá se ziskem 5037 bodů a na první Wozniackou ztrácí "pouze" zhruba 740 bodů.

******

A jako závěrečný bonus ještě highlights ze semifinálového utkání s Vikou Azarenkou:


Žádné komentáře:

Okomentovat