čtvrtek 21. července 2011

Diana Šumová poprvé v životě ve čtvrtfinále na ITF turnaji!

Dianu Šumovou (nar. 25. 9. 1994) jsem na tomto blogu již jednou obšírně představil. Po úspěchu na $25,000 v Darmstadtu (1 + 8 bodů za postup z kvalifikace a uhrané kolo v hlavní soutěži) se přesunula na další turnaj v Německu, tentokrát na $10,000 v Horbu, kde se nakonec i se svým starším rankingem (1027.) dostala přímo do hlavní soutěže (jako vůbec poslední hráčka), takže nemusela hrát kvalifikaci.

Následně se Dianě Šumové podařilo poprvé v životě postoupit do čtvrtfinále ITF turnaje. Pravda, situaci měla poněkud ulehčenou tím, že z její části pavouka na poslední chvíli odstoupila sedmá nasazená Vanessa Henke (SRN; momentálně 603., kdysi však bývala mnohem výše: 137. v září 2005).  V Dianině sekci tak  zůstaly pouze hráčky, které se nacházejí na žebříčku niže než ona:  a sice dvě kvalifikantky a "stará známá" Anna Klasen (Diana ji porazila v 1. kole hlavní soutěže na "pětadvacítce" v Darmstadtu) coby Lucky Loser. Nehledě na tento fakt se však jedná beze sporu o úspěch.

******

První kolo

V prvním kole Diana Šumová zdolala zkušenou kvalifikantku Steffi Bachofer (SRN) 4-6, 7-6(5), 6-2 za 2 hodiny a 42 minut. Soupeřce letos bude již 27 let (nar. 28/11/1984) a za všechny ty roky, během nichž objíždí  různé ty "desítky" a občas i kvalifikace "pětadvacítek", zrovna moc úspěchů nepobrala. Ostatně, ještě nikdy se jí nepodařilo být na konci roku klasifikována na žebříčku. Během své kariéry pronikla do čtvrtfinále "desítky" zatím pouze dvakrát  -- a to před pěti lety:
  • V dubnu 2006 na $10,000 v Cavtatu (Chorvatsko, antuka); v prvním kole tehdy porazila Georgie Gent (GBR; 658.) 6-3 6-2, ve druhém kole pak v té době čerstvě čtrnáctiletou Karolínu Plíškovou 6-3, 6-1.
  • V listopadu 2006 na $10,000 v Erdingu (SRN, koberec v hale); v prvním kole vyřadila třetí nasazenou Annette Kolb (SRN; 400.) 2-6, 7-5, 6-1.
To byl však její jediný bodový zisk v daném roce (z šesti pokusů), a proto se ani nedostala na žebříček WTA. V roce 2007 dokonce neuhrála vůbec žádný bod, ač startovala na deseti turnajích (čtyřikrát se pokusila uspět v kvalifikaci na "pětadvacítkách", ve zbylých případech šlo o "desítky"). V roce 2008 získala osm bodů, když coby držitelka divoké karty uhrála kolo v hlavní soutěži na $25,000 v Stuttgartu - Vaihingenu; v prvním kole zdolala Lauru Haberkorn (SRN; 400.) 7-6(4), 6-3. K těmto bodů ovšem v dotyčné sezoně již žádné další nepřidala (odehrála sedm turnajů). V roce 2009 vykázala opětovně nulový bodový zisk (devět turnajů). V loňském roce se zúčastnila osmi turnajů, připsala si jediný bod za druhé kolo na $10,000 ve Wetzikonu (v prvním kole porazila Veroniku Chvojkovou (CZE) 6-1, 6-0). 

Letos zatím získala dva body. V lednu uhrála kolo na $10,000 v Kaarstu (hala), načež jen velmi těsně prohrála s první nasazenou a pozdější vítězkou celého turnaje Sarah Gronert (SRN; 242.) 5-7 6-7(5). Totéž zopakovala v únoru, kdy na $10,000 v Zell Am Harmersbach (znovu hala) v prvním kole rozdrtila  Silvii Njiric (CRO; 599.) 6-1, 6-3. Za zmínku ještě stojí, že na  $10,000 ve Stuttgartu-Stammheimu (hala) sehrála velmi vyrovnaný zápas s pozdější vítězkou Janou Čepelovou (SVK; v té době 489., dnes 289. ) --  této mladé, talentované Slovence podlehla 3-6, 6-4, 3-6.

Z výsledků kvalifikace v Horbu (.pdf) však bylo jasně patrné, že Steffi Bachofer na tomto turnaji chytila velice dobrou formu:
  • V prvním kole doslova rozdrtila vcelku solidní juniorku Stephanie Wagner (SRN; nar. 17/09/1994) 6-0, 6-3. Stephanie Wagner přitom v únoru tohoto roku figurovala na 86. příčce světového juniorského žebříčku a  v této sezoně mj. již dvakrát porazila Terezu Smitkovou, loňskou vítězku Pardubické juniorky (pokaždé shodně 6-4, 6-3). Před tímto turnajem hrála na třech "desítkách" a vždy uhrála v hlavní soutěži aspoň kolo, přičemž na $10,000 ve Wiesbadenu postoupila až do čtvrtfinále, v němž velmi těsně prohrála s pozdější finalistkou Marcellou Koek (NIZ; 428.) 7-6(6), 5-7, 4-6.
  • Ve finále kvalifikace pak Steffi Bachofer přehrála i svou mladou krajanku, již zmíněnou Annu Klasen 6-2, 1-6, 6-0.

 ******

K samotnému zápasu se sluší podotknout, že prakticky celý druhý set se hrál v  poměrně silném dešti (přičemž utkání pokračovalo ještě přinejmenším 20 minut poté, co byly ostatní zápasy na sousedních kurtech přerušeny). Diana Šumová vedla ve druhém setu  4-1, leč soupeřka srovnala a set se  nakonec rozhodoval v tiebreaku. V něm Diana prokázala svou bojovnost i psychickou odolnost, neboť téměř od samého počátku musela dohánět náskok soupeřky (z 1-3 na 3-3, z 3-4 na 5-4). Za stavu 5-5 ji dělily  pouhé dva míče od porážky a soupeřka navíc měla k dispozici ještě jeden servis. Diana však oba "fiftýny" získala pro sebe a díky tomu tiebreak vyhrála. 

Jakmile byl druhý set zakončen, zápas byl přerušen pro déšť a špatný stav kurtu. "Dešťová pauza" nakonec trvala zhruba dvě hodiny. Ve třetím setu již měla zřetelně navrch Diana Šumová, byť se to neobešlo bez jisté "dramatické vsuvky": 3-0 (dva breaky náskok), 3-2, 6-2. Byl to prý velmi těžký zápas, neboť soupeřka hrála výtečně a nadto "strašně nepřjemným" herním stylem.

******

Druhé kolo

Utkání druhého kola  se hrálo včera od šesti hodin večer. Soupeřkou nebyl nikdo jiný než Anna Klasen (SRN; nar. 15/11/1993), kterou Diana před týdnem zdolala po obrovském boji v prvním kole hlavní soutěže na "pětadvacítce" v Darmstadtu (3-6, 6-1, 6-4). První set opětovně vyhrála Klasen, tentokrát ještě daleko jednoznačněji: 6-1. Diana byla dle svých slov v prvním setu "strašně nervózní", "vůbec nevěděla, co hrát", lidově řečeno: "prostě mimo". Toto neblahé duševní rozpoložení se naštěstí po jasně prohraném prvním setu značně zmírnilo, alespoň tedy soudě dle dalšího průběhu zápasu. Pravda, patrně k tomu vydatně napomohla i sama soupeřka, která při svém podání hned v úvodním gamu druhého setu spáchala celkem tři dvojchyby.

Vývoj setu se sice bohužel opět neobešel bez dramatických peripetií, ale jak se říká, "konec dobrý, všechno dobré" -- z Dianina pohledu: 3-0 (dva breaky navrch), 3-3, 6-3.

Ještě dramatičtější průběh měl závěrečný set: Diana si  nejprve opět vypracovala náskok 3-0 (tentokrát ale jen jeden break navrch), který ovšem ani tentokrát neudržela (3-3). Poté však šla znovu do trháku: 5-3. Za tohoto stavu vedla při svém podání  40:15 a pak ještě měla výhodu, ale ani jeden z těchto tří mečbolů neproměnila. Další - čtvrtý - mečbol - nevyužila při servisu Anny Klasen za stavu 5-4. Drama pokračovalo: Diana při svém podání  vedla 40:0, soupeřka srovnala na shodu, ale další dva fiftýny patřily české hráčce. Vzápětí za stavu 6-5 při servisu soupeřky konečně využila při svůj celkově pátý mečbol: 7-5.

Suma sumárum: Diana Šumová zvítězila nad Annou Klasen 1-6, 6-3, 7-5 za 2 h 44 min.


******

Poprvé tak ve své tenisové kariéře (ve věku 16 let a 10 měsíců) postoupila do čtvrtfinále ITF turnaje. Připíše si tudíž další 4 body do žebříčku WTA; celkově letos získala 22 bodů  při účasti na šesti turnajích (navíc ve slovinské Velenji musela po prvním vyhraném zápasu v kvalifikaci odstoupit ze soutěže kvůli zánětu středního ucha a horečce, takže šlo de facto jen o pět turnajů).  Díky tomu se posune zhruba někam k 810. až 820. místu. 

Mimochodem, na žebříčku WTA není před Dianou Šumovou zase až tolik mladších hráček: při rychlém průzkumu, který jsem dělal ještě před ziskem těchto 4 bodů, jsem jich napočítal "pouze" 26. Připočteme-li k tomu i všechny ostatní hráčky ročníku 1994, které jsou  však starší než Diana (včetně Laury Robson, narozené v lednu 1994), dospějeme k číslu 65 (nyní by to bylo ještě tak o 3 až 5 hráček méně).

Diana Šumová je  každopádně v současnosti druhou nejvýše postavenou českou hráčkou juniorského věku na žebříčku WTA (hned po Denise Allertové, která je ale o rok a půl starší).

V dnešním čtvrtfinále se zhruba od tří hodin odpoledne střetne s druhou nasazenou Myrtille Georges (FRA; 431.). Průběh zápasu lze sledovat přes livescore: http://www.tennisscores.de/livescore/dtbhgms/livescorer.html

Žádné komentáře:

Okomentovat