neděle 12. června 2011

Alison Van Uytvanck: velký talent ženského tenisu

Dnes jsem měl vůbec poprvé příležitost sledovat celý zápas mladé, talentované belgické juniorky (naroz. 26. března 1994) Alison Van Uytvanck (profil na juniorské stránce ITF; profil na WTA). Hrála totiž finále kvalifikace na jednom z WTA turnajů na trávě, které jsou přípravou na Wimbledon, a sice v holandském Hertogenboschi. Její soupeřkou byla Ruska Vesna Dolonts (donedávna známá pod příjmením Manasieva), aktuálně 95. hráčka na žebříčku WTA. Bez velkého napínání budiž řečeno, že Alison dotyčný zápas vcelku s přehledem vyhrála 6:3, 6:1 a postoupila do hlavní soutěže, kde ji v prvním kole čeká Rumunka Alexandra Dulgheru (viz pavouk turnaje). Níže nabízím základní informace o této hráčce a jejích dosavadních úspěších, jakož i pár postřehů o výše zmíněném zápase a jejím stylu hry.




Nejprve tuto hráčku stručné představme:

Alison Van Uytvanck momentálně zaujímá 23. příčku na světovém žebříčku juniorek a letos dosáhla i několika pozoruhodných výsledků mezi ženami, díky nimž v rozmezí pár měsíců postoupila z 803. místa na žebříčku WTA na současné zhruba 297. místo:
  • Vyhrála tři turnaje nejnižší kategorie (tzv. "desítky"), a sice v portugalském Vale Do Lobo (únor - hard), ve francouzském Dijonu (březen - hard) a britském Edinburgu (květen - antuka); jejími nejcennějšími "skalpy" na těchto turnajích byla Chorvatka Ana Vrljič (196.) a Bulharka Elitsa Kostova (210.).
  • Dostala se do finále challengeru ($ 25 000) v belgickém Tessenderlu (duben - antuka), přičemž si připsala své první vítězství nad hráčkou první stovky - Sandrou Záhlavovou 6:4, 5:7, 7:5. Ve finále podlehla zkušené Němce  Groenefeldové 3:6, 5:7. Groenefeldová (červen 1985) kdysi platila za obrovský talent a v roce 2006 se krátkou dobu pohybovala kolem 14. příčky; ještě loni v únoru  reprezentovala Německo ve Fed Cupu v zápase proti České republice, přičemž porazila jak Lucku Šafářovou, tak Petru Kvitovou.
  • Podařilo se jí též vyhrát první zápas v hlavní soutěži turnaje WTA, a to těsně před Roland Garros v Bruselu ($ 618 000), kde nejprve vyhrála tři zápasy v kvalifikaci a poté v 1. kole porazila někdejší stabilní hráčku první desítky Patti Schnyder (toho času 58.). V 2. kole Alison statečně vzdorovala i své krajance Yanině Wickmayer (tehdy 22.) -- 6:7(2), 4:6.
 Během čtyř měsíců si tak Alison připsala 150 bodů  a díky těmto úspěchům poskočila na žebříčku WTA o přibližně 500 míst dopředu.

Co se týče juniorských úspěchů, letos vyhrála tři turnaje v dvouhře: 
  • 23rd Czech International Junior Indoor Championships 2011 v Přerově (Grade 1; ve finále rozdrtila českou naději Jesiku Malečkovou 6:1, 6:1).
  • Aivaras Balzekas Memorial Cup 2011 (Grade 2)
  • Luxembourg Indoor Junior Open 2011 (Grade 2; ve finále porazila další českou talentovanou hráčku Petru Rohanovou 6:1, 1:6, 7:5).
V juniorce na Roland Garros skončila ve 3. kole na raketě ruské hvězdičky Julie Putintsevy 6:3, 1:6, 2:6.

K dnešnímu zápasu s Vesnou Dolonts:

Její pestrý tenis, který je jakoby šitý právě na trávu, na mě udělal obrovský dojem, obzvláště vezmeme-li v úvahu, že Alison je teprve 17 let. Má velmi dobré první podání a výborně jej umísťuje a variuje:  dokáže zahrát jak celkem tvrdý servis na kříž, tak slajsovaný ven z kurtu, používá též kick.  Dnes po prvním servisu vyhrála 84 % fiftýnů! Slušné má i druhé podání. Co se týče základních úderů, její zbraní je především forhend; ačkoliv z forhendu nedává bůhvíjaké rány, přesně jej umísťuje,  dovede si jím povodit soupeřku z rohu do rohu a jakmile se jí k tomu naskytne příležitost (tj. přiměřeně otevřený kurt), vyšle tam přesně mířený úder, za nímž se soupeřka obvykle jen ohlédne. Má i celkem solidní bekhend včetně čopovaného bekhendu (který dělal Vesně leckdy velké problémy).  Často používá dropshoty, po nichž podobně jako Federer chodí na síť a vykrývá nejpravděpodobnější úhly (několikrát zahrála kombinaci dropshot plus následný vítězný lob z voleje či dokonce jednou z half-voleje). A nadchly mě její voleje, u nichž má znamenitou techniku a kontrolu (párkrát ostatně zahrála i stylem servis - síť). Dále se vyznačuje i slušnou obranou a dovede rychle obrátit obranu v protiútok. Její největší slabinou je nejspíše to, že zatím není nijak zvlášť dobře atleticky vybavená a její práce nohou není zrovna nejlepší (zejm. chystá-li se k bekhendovému úderu).

Co se týče průběhu zápasu, Alison začala báječně a brzy vedla 4:1. Poté - snad z důvodu své nervozity - zahrála dvě velmi špatné hry, takže umožnila Vesně snížit na 4:3. Vesna si však vzápětí především vlastními chybami své podání opět prohrála  a Alison první set již bez problémů ukončila při svém servisu. Druhý set, to byla ze strany Alison výtečná ukázka, jak se má hrát tenis na trávě: soupeřku uváděla do zoufalství svými dropshoty, čopovanými náběhy na síť, které směřovaly do rohů kurtu, skvělými voleji a výtečným podáním  --  ostatně, během celého druhého setu uhrála Vesna při podání Alison pouze jediný fiftýn (z 13 odehraných)!

Domnívám se, že se brzy dostane do první stovky žebříčku WTA a v budoucnu o ní  ještě hodně uslyšíme. Co se týče nejbližších turnajů, na nichž bude hrát, jsem náramně zvědav, jak se jí bude dařit na juniorce ve Wimbledonu, kde by měla patřit mezi nasazené.

Žádné komentáře:

Okomentovat