středa 22. června 2011

Wimbledon: den druhý (ženy)

Dnes bude mé shrnutí podstatně stručnější než včera, a to mimo jiné z toho důvodu, že nebylo k vidění tolik zajímavých zápasů jako v pondělí (a navíc jsem si od šesti hodin šel zahrát tenis, takže jsem viděl méně utkání než včera).


Petra Kvitová (č. 8) vs. Alexa Glatch 6:2, 6:2

Délka zápasu: 55 min

Až na drobné zaškobrtnutí (prohraný servis v prvním setu za stavu 2:1) velice solidní start do turnaje, o čemž svědčí i statistika utkání. Petřiny údaje byly následující:
  • 4 esa a 1 dvojchybu (esem i zápas zakončila)
  • 72% vyhraných fiftýnů po prvním servisu (18/25)
  • 67% vyhraných fiftýnů po druhém servisu (12/18)
  • 25 winnerů a 11 nevynucených chyb (pozn.: údaje o nevynucených chybách se zdají být ve Wimbledonu silně nepřesné, a to směrem dolů)
  • 53% vyhraných fiftýnů na returnu (28 z 53)
  • Využité breakboly: 83% (5/6)
  • Úspěšnost na síti: 83% (5/6)
Alexu držel nad vodou především první servis. V této souvislosti upozorním na jednu zajímavost: po zápase ukazovali na obrazovce statistiku, z níž vyplývalo, že Petře se podařilo zahrát do kurtu jen 61% returnů (returny do sítě či do autu šlo zpravidla přičíst na vrub kvalitnímu podání Alexy, ale v některých případech šlo o nezdařený pokus o agresivní return druhého podání). To znamená, že Petra dokázala returnovat do kurtu pouze 30 ze 49 podání Alexy, které neskončily dvojchybou. Ovšem s výjimkou dvou případů platilo, že kdykoliv Petra returnovala servis Alexy do dvorce, daný fiftýn vyhrála (viz výše údaj o vyhraných míčích na returnu)!!!

Alexa toho kromě slušného servisu a občasných nepříjemných čopů moc nepředvedla. Petra podle mě hrála lépe než v 1. kole na Roland Garros proti Gretě Arn (přičemž Alexa rovněž hrála o něco lépe než Greta). Slibný vstup do turnaje. Dnes večer Petru čeká zápas s domácí hráčkou Anne Keothavong (na vzájemné zápasy Petra vede 2:0).


Serena Williams (č. 7) vs. Aravane Rezai 6:3, 3:6, 6:1

Délka zápasu: 1 h 36 min

Dle mého soudu nejatraktivnější zápas dne, který jsem viděl. Aravane Rezai zatím letos prožívá velmi bídnou sezonu, patrně hlavně v důsledku vážných rodinných problémů (potíže s otcem). Tomu odpovídá i její zápasová bilance: pouhých 5 výher a 12 proher (naposledy v kvalifikaci turnaje v Eastbourne dostala "nakládačku" od Eleny Baltachy 2:6, 1:6). V letošním "Race" je až 142. se ziskem 223 bodů (mimochodem, kousek před ní je i francouzská juniorka Caroline Garcia). Na žebříčku WTA klesla až na 61. místo (přičemž navíc hned po Wimbledonu obhajuje 280 bodů za loňské vítězství na turnaji  v Bastadu).

V utkání se Serenou ale ukázala, že tenis hrát rozhodně umí. Po výborném začátku vedla 2:0, pak si ale nevynucenými chybami prohrála servis. Serena navíc začala agresivními returny trestat její poměrně slabé druhé podání, což Aravane přimělo k tomu, aby při druhém servisu více riskovala, a odtud pramenily její četné dvojchyby (za celý zápas jich měla 8). Serena díky tomu vyhrála první set celkem s přehledem 6:3.

Aravane se však nevzdala a v druhém setu předvedla výborný výkon, kdy Serenu od základní čáry jednoznačně přehrávala (Aravane: 10 winnerů, Serena: 5 winnerů), navíc i daleko lépe podávala, díky čemuž nepustila Serenu k jedinému breakbolu. Sama pak využila hned první (a zároveň jediný) breakbol, který v dotyčném setu měla. Jak se však dalo očekávat, Aravane nedokázala ve třetím setu udržet svou hru na takto vysoké úrovni. Serena navíc začala čím dál lépe servírovat (ve třetím setu 6 es, za celé utkání 13 es).

Lze uzavřít, že pokud Serena bude i nadále takto podávat, bude každopádně těžko k poražení. Statistiky ze zápasu jsou zde.


Lucie Šafářová (č. 31) vs. Lucie Hradecká 2:6, 6:3, 6:3

Délka zápasu: 1 h 22 min

Derby dvou českých hráček se jménem Lucie musela být docela střelba, soudě dle faktu, že tento třísetový zápas trval méně než hodinu a půl. Dle oficiálních statistik zahrála Šafářová 23 winnerů a pouhých 5 nevynucených chyb, zatímco Hradecká 25 winnerů a 15 nevynucených chyb (dle dosavadních zkušeností jsou ve Wimbledonu údaje o winnerech zhruba správné, zatímco čísla u nevynucených chyb bývají hrubě nepřesná, a sice systematicky podhodnocená). Od druhého setu začala Lucka Šafářová výtečně servírovat (anebo Lucka Hradecká mizerně returnovat), poněvadž v druhém setu vyhrála 11 ze 13 fiftýnů (85%) po prvním podání a 9 z 9 fiftýnů (100%) po druhém podání, zatímco ve třetím setu 15 ze 17 fiftýnů po prvním servisu (88%) a 1 ze 2 fiftýnů po druhém servisu (50%). Jinými slovy, Šafářová během posledních dvou setů ztratila pouhých 5 fiftýnů při vlastním podání (vyhrála 36 ze 41 fiftýnů)!!

Uvidíme, jak se Lucce Š. v tomto směru povede ve 2. kole proti Kláře Zakopalové, která patří mezi nejlepší hráčky na returnu na okruhu WTA. Mimochodem, pro Šafářovou to byla první výhra ve Wimbledonu od roku 2007.


Ana Ivanovič (č. 18) vs. Melanie Oudin 6:0, 6:1

Délka zápasu: 48 minut

Na zápas jsem koukal během přípravy večeře po návratu z kurtu. Jednoznačná záležitost, Melanie byla naprosto marná - slabý servis, schází jí pořádnější důraz v úderech, dopustila se i dost nevynucených chyb (vzhledem k tomu, jakým stylem hraje). Je stěží k uvěření, že se jedná o tutéž hráčku, která ve svých 18 letech na US Open postoupila až do čtvrtfinále a porazila mj. Jelenu Dementěvu (viz highlights níže) a Marii Šarapovovou. 



Jistě, měla tenkrát i obrovské štěstí, že soupeřky nehrály zrovna v nejlepší formě, ale i tak je šokojující, jak drasticky se její hra zhoršila -- takřka po všech stránkách. Tehdy mívala celkem slušný první servis a její forhend byl docela zbraň (byla schopna z této strany zahrát celkem dost winnerů). Včera to však z její strany bylo prachobyčejné pinkání bez důrazu a sebevědomí. Navíc očividně nabrala nějaká ta kila a hůře se pohybuje. Její letošní bilance je opravdu tristní: 8 výher a 22 proher (včetně Fed Cupu). Letos si Melanie na grandslamových turnajích zahrála celkem 7 setů, přičemž třikrát prohrála 1:6, dvakrát 0:6 a jednou 2:6.

Co se týče Any, hrála slušně až výborně, ale očekávám, že jakmile narazí na někoho, kdo jí bude silně vzdorovat, opět to psychicky nezvládne a sesype se. Tipoval bych, že se tak stane nejpozději ve třetím kole s Agou Radwanskou.


Další zápasy hodné zmínky:
  • Simona Halep vs. Bojana Jovanovski 6:1, 6:2 (překvapivá vítězka, ale obzvláště šokující je skóre)
  • Daniela Hantuchová (č. 25) vs. Vitalia Djačenko 4:6, 7:6, 6:3 (zápas trval téměř tři a půl hodiny)
  • Tamira Paszek vs. Ayumi Morita 5:7, 6:3, 6:0 (Tamira prohrávala 5:7, 0:3 a 15:40)
  • Melinda Czink vs. Samantha Stosur (č. 10) 6:3, 6:4 (Sam Stosur opět potvrdila, že jí tráva vůbec nesedí)
  • MJMS vs. Jelena Jankovič (č. 15) 5:7, 6:4, 6:3 (pokračování herní a výsledkové mizérie Jeleny -- přijde o dalších 275 bodů za loňské 4. kolo)

Žádné komentáře:

Okomentovat