úterý 14. června 2011

Eastbourne: Petra Kvitová postupuje do druhého kola

První zápas na trávě bývá zpravidla velmi ošemetný a nejinak tomu bylo i v tomto případě. Pro připomenutí, Petra hrála proti Lotyšce Sevastovové, kterou dosud nikdy v životě neporazila (0:2 na vzájemné zápasy). V prvním setu si Petra prohrála podání za stavu 1:1, ale pak získala tři gamy v řadě (4:2); vzápětí však opět neudržela své podání a umožnila soupeřce srovnat. Za stavu 5:5 Petra přišla o svůj servis potřetí; v následujícím gamu si ještě vybojovala jeden breakbol, ale soupeřka jej odvrátila a první set vyhrála 7:5.

Petra příliš úspěšně nevstoupila ani do druhého setu, neboť na jeho samém začátku si hned  prohrála své podání (již počtvrté!). Vzápětí si však Petra připsala na své konto šest gamů za sebou a díky tomu zvítězila ve druhém setu 6:1. Za zmínku stojí, že v posledním gamu při svém podání prohrávala již 0:40 a čelila tedy třem breakbolům v řadě, ale všechny dokázala odvrátit a dotyčnou hru uhrála.

Třetí set zahájila Petra tím, že úspěšně prolomila  soupeřčino podání. Ihned však prohrála vlastní servis (popáté a - jak se posléze ukázalo - naštěstí naposledy) a soupeřka skore záhy otočila na 2:1. Petra však zabrala a vybojovala si vedení 4:2; zápas se jí poté podařilo zakončit za stavu 5:3 při soupeřčině podání, když proměnila tuším asi čtvrtý mečbol.

Petra Kvitová (nasaz. č. 5) vs. Anastasija Sevastova (52. na žebř. WTA) 5:7, 6:1, 6:3

Délka zápasu: 1 h 52 min

Vzhledem k tomu, že zápas nebylo možno shlédnout nikde na streamu ani v TV (exkluzivní vysílací práva drží Eurosport a ten zařadil přenosy z Eastbourne do svého programu až ode dneška), jsme odkázáni jen na to, co lze vyčíst ze statistiky zápasu. Co se týče Petry Kvitové, nalezneme zde tato čísla:

Statistika při vlastním podání:
  • procento prvních servisů do dvorce: 61% (59/96)
  • 11 es / 9 dvojchyb
  • vyhrané míče po prvním podání: 66% (39/59)
  • vyhrané míče po druhém podání: 38% (14/37)
  • odvrácené breakboly: 58% (7/12)
  • vyhrané míče při vlastním podání celkem : 55% (53/96)

Statistika na returnu:
  • vyhrané míče při returnu prvního servisu soupeřky: 45% (25/55)
  • vyhrané míče při returnu druhého servisu soupeřky: 59% (26/44)
  • využité breakboly: 53% (8/15)
  • vyhrané míče na returnu celkem: 52% (51/99)
Z výše uvedeného je zřejmé, že Petra hrála celkem slušně při podání soupeřky (Sevastova sehrála 14 her při vlastním podání a Petra ji 8 x servis prolomila - tedy uhrála zhruba 57% her při podání soupeřky), naproti tomu poněkud horší byl výkon při vlastním podání, obzvláště v prvním setu a na začátku druhé sady. Petra celkově uhrála 9 ze 14 her při vlastním podání (64,3%).

Osobně věřím tomu, že Petra je schopna být v budoucnu hráčkou, která si v drtivé většině případů své podání s přehledem drží a má na servisu podobné statistiky, jaké bývají příznačné pro mužský tenis. Techniku má při servisu výtečnou a umí jak tvrdé podání na kříž (z obou stran kurtu -- rychlost kolem 180 km/h), tak slajsované ven z dvorce, ovládá i kick při druhém podání. Potíž zatím spíše spočívá ve velmi kolísavých výkonech při podání; nejen zápas od zápasu, ale leckdy ji první servis opustí třeba i na několik gamů za sebou.

Nicméně i tak Petra patří v tomto roce mezi nejlepší hráčky na okruhu WTA, co se týče statistik na servisu (.pdf). Najdeme ji v první desítce nejlepších hráček v těchto kategoriích (údaje k 6. 6. 2011):

  • počet čistých es: 10. Kvitová (98 es)
  • vítězné míče po prvním podání: 9. Kvitová (68,9%)
  • vítězné míče po druhém podání: 9. Kvitová (49,1%) -- mimochodem, stejné procento jako má Wozniacká
  • vyhrané hry při vlastním podání: 2. Kvitová (76,5 %)
  • odvrácené breakboly: 5. Kvitová (62%)

Slušné statistiky, ale pevně doufám, že v budoucnu se dočkáme statistik ještě výrazně lepších.

A  na samotný závěr přeji Petře hodně štěstí v druhém kole, kde narazí na vítězku zápasu Jekaterina Makarova (loňská překvapivá vítězka v Eastbourne) vs. Mirjana Lučič (semifinalistka Wimbledonu 1999; minulý týden postoupila do čtvrtfinále turnaje na trávě v Birminghamu).


Žádné komentáře:

Okomentovat