pondělí 20. června 2011

Wimbledon: den první (ženy)

Po dobu trvání Wimbledonu se pokusím na závěr každého hracího dne stručně popsat nejzajímavější zápasy (zejména tedy zápasy, které jsem sám sledoval). Zpravidla půjde o utkání z oblasti ženského tenisu. Nuže, pusťme se do toho a pěkně chronologicky:


Yanina Wickmayer (č. 19) vs. Varvara Lepchenko 7:5, 6:3

Délka zápasu: 1 h 33 min (včetně pauzy na ošetření kolena Varvary)

Yanina Wickmayer přichází v úvahu coby soupeřka Petry Kvitové v případném 4. kole, což bylo jedním z důvodů, proč utkání sledovat. Druhým důvodem bylo to, že výkonnost Varvary Lepchenko se poslední dobou výrazně zlepšila (v Bruselu na antuce sehrála vyrovnaný zápas s Wozniackou (4:6, 6:7), na Roland Garros v prvním kole porazila Flavii Pennettu a v druhém kole slušně vzdorovala i své krajance Bethanie Mattek-Sands); Varvara navíc stejně jako Petra Kvitová hraje levou rukou. 

Varvara v prvních dvou gamech výborně podávala a dařil se jí forhend v běhu po lajně; když ji však náhle za stavu 2:3 první servis opustil, rázem byla shoda a vypadalo to, že je jen otázkou času, kdy Yanina získá v zápase break k dobru. Varvara však situaci ustála a v následujícím gamu se jí mj. díky několika výtečným returnům podařilo podání soupeřky prolomit (4:3). Vzápětí při svém servisu bez větších problémů zvýšila na 5:3. Při podání Yaniny si poté vypracovala nejméně dva setboly, které však Yanina úspěšně odvrátila; v jednom případě dokonce esem z druhého podání, které dopadlo na lajnu. Yanina totéž zopakovala  též při svém gamebolu, kdy dala opět eso z druhého servisu -- tentokrát přesně do růžku. Varvara pochopitělně znervozněla a následující hru, kdy podávala na vítězství v setu, začala dvěma nevynucenými chybami. Srovnala sice ještě na 30:30, ale Yanina další dva body potřebné ke srovnání skóre nakonec uhrála. 

Varvara pak byla již jen stínem hráčky z první půlky setu -- od stavu 5:3 ve svůj prospěch prohrála šest gamů v řadě (5:7, 0:2). Když už jsem nad ní chtěl definitivně zlomit hůl a přepnout na jiný zápas, překvapila mě tím, že prolomila podání Yaniny (1:2). Vzápětí si ovšem znovu prohrála vlastní servis (1:3). Poté si Varvara při podání Yaniny opět vytvořila slibný náskok 30:0, ale při vítězném voleji, jímž toto vedení získala, nepříjemně podklouzla a zranila si koleno. Následovala dlouhá pauza na ošetřování. Zápas tím fakticky skončil a dohrával se jen formálně, poněvadž bylo zřejmé, že Varvara se nemůže pořádně pohybovat a musí hrát na jeden, dva údery. Kupodivu ale začala opět daleko lépe servírovat, díky čemuž vyhrála ještě dva gamy při svém podání. To však již bylo z její strany vše.

Pozoruhodné je, že obě hráčky měla kladný poměr mezi winnery a nevynucenými chybami: Yanina 21 W / 12 UE; Varvara 20 W / 15 UE.


Vera Zvonareva (č. 2) vs. Alison Riske 6:0, 3:6, 6:3

Délka zápasu: 1 h 46 min

Vera Zvonareva rovněž přichází v úvahu jako soupeřka Petry Kvitové, tentokrát pro eventuální čtvrtfinále (spolu s Venus Williams). Alison Riske  (červenec 1990, na žebř. WTA aktuálně 118., nejvýše 104. v květnu 2011) zaznamenala dosud své největší úspěchy na okruhu WTA právě na trávě: loni coby kvalifikantka postoupila v Birminghamu ($220 000) až do semifinále (porazila mj. Annu Čakvetadze a Yaninu Wickmayer; sebrala set i Marii Šarapovové), ve Wimbledonu sice prohrála již v 1. kole, ale po dalším vyrovnaném souboji s Yaninou Wickmayer (4:6, 7:5, 3:6). Letos v Birminghamu skončila ve čtvrtfinále (porazila mj. Ulu Radwanskou a Aravane Rezai, prohrála s Hantuchovou). Od zápasu si tedy člověk mohl slibovat, že Alison aspoň trochu Veru potrápí. 

První set ovšem ničemu takovému nenasvědčoval, neboť jej Vera vyhrála po tařka bezchybném výkonu za 25 minut 6:0. Naopak na Alison byla patrná dost silná nervozita (poprvé v životě nastoupila na grandslamovém turnaji na takto velkém kurtu a proti vysoce nasazené hráčce). Když se však Alison na začátku druhého setu podařilo po boji poprvé vyhrát game při vlastním servisu, nervozita se okamžitě rozplynula a začala předvádět atraktivní tenis jako šitý na míru travnatému povrchu: výborně podávala, při každé vhodné příležitosti se tlačila na síť (předvedla celou řadu báječným volejů i half-volejů), agresivně returnovala druhé podání Zvonarevy. Co se týče základních úderů, Alison má mnohem silnější bekhend než forhend, u něhož má i dost zvláštní techniku. Přesto však i z forhendové strany zahrála několik výtečných winnerů. Vera navíc ve druhém setu daleko častěji chybovala než v prvém setu. Alison díky tomu vyhrála druhý set 6:3 za 40 minut.

Na začátku třetího setu to vypadalo, že Vera opět dostala zápas plně pod svou kontrolu, neboť brzy vedla 2:0. Alison se však ihned podařilo prolomit servis soupeřky a vzápětí srovnala na 2:2. V následujícím gamu si výtečnou útočnou hrou vybojovala breakbol, ale v rozhodující chvíli ji zřejmě opět zradily nervy, neboť při pokusu o agresivní return druhého podání Zvonarevy trefila svůj úder do sítě. Za stavu 4:3 se rozpoutal obrovský boj o podání Alison; ta úspěšně odvrátila dva breakboly soupeřky, avšak poté si dvěma poměrně lacinýma chybama servis přece jen prohrála. Vera pak zápas bez větších komplikací zakončila při svém servisu: 6:3 za 41 minut.

Dle mého soudu se jednalo o velmi kvalitní zápas (konkrétně tedy ve druhém a třetím setu) a Alison předvedla velice pěkný výkon. Obě hráčky měly opět solidní poměr mezi winnery a nevynucenými chybami: Vera 22 winnerů a 15 nevynucených chyb; Alison 24 winnerů a 24 nevynucených chyb.


Svetlana Kuzněcovová (č. 12) vs. Shuai Zhang 3:6, 6:3, 6:4

Délka zápasu: 1 h 45 min

Z utkání jsem viděl pouze část první setu od stavu 1:2 pro činskou hráčku. Sveta v tomto setu hrála hrozně, divákům ukázala celý svůj pestrý repertoir, který typicky předvádí, když se jí nedaří: zpackané nahrané voleje, forhendy rámem kilometr do autu, divoké pokusy o bekhend obouruč po lajně, které atakují umpirového rozhodčího či sběrače vedle sítě a tak podobně. Očekával jsem ovšem, že se Sveta přece jen zvedne a zápas nějak ustojí, což se také nakonec stalo. Po prvním setu jsem přepnul na zápas Makarova vs. McHale. Za zmínku stojí, že Sveta během utkání celkem čtyřikrát přišla o vlastní servis. I v tomto zápase měly obě hráčky slušný poměr mezi winnery a nevynucenými chybami: Sveta 37 winnerů a 28 UE, Shuai 24 winnerů a 24 UE.


Christina McHale vs. Jekaterina Makarova (č. 28) 2:6, 6:1, 8:6

Délka zápasu: 2 h 06 min

Sledoval jsem třetí set. Očividně nervozní Katya jej zahájila špatně a brzy pohrávala 0:2, vzápětí však dokázala skóre srovnat. Od té doby si obě hráčky držely své podání. Makarova se snažila tlačit od základní čáry, ale Christina se velmi dobře bránila, k čemuž jí ale dosti napomáhala i Jekaterina tím, že až na výjimky neustále zůstávala přikována na základní čáře a  obranné čopy či obloučky soupeřky hrála až po dopadu, místo aby se častěji snažila výměny zakončovat na síti. Christina na druhé straně dovedla sama zatlačit, kdykoliv se jí povedlo první podání, anebo kdykoliv Makarova zahrála další ze svých četných slabých druhých servisů, které se sotva překulily přes síť a vyloženě si říkaly o to, aby je soupeřka agresivně zatloukla. Nakonec za stavu 6:6 Makorovové definitivně selhaly nervy a převážně kvůli vlastním chybám si prohrála podání. V následujícím gamu si při servisu soupeřky vypracovala slibné vedení 30:0, ale Christina krizovou situaci zažehnala několika výtečnými servisy v řadě.

Pozoruhodné je, že i v tomto zápase měly obě hráčky kladný poměr mezi winnery a nevynucenými chybami: Makarova 36 W a 30 UE, McHale 23 W a 21 UE.


Francesca Schiavone (č. 6) vs. Jelena Dokič 6:4, 1:6, 6:3

Délka zápasu: 2 h 05 min

Toto byl pro mě zápas dne a držel jsem celou dobu palce Jeleně, aby zvítězila. Jeleně se v této sezoně opět začalo dařit (vítězství na turnaji v Kuala Lumpur, finále v Hertogenboschi atd.) a díky tomu se po dlouhé době vrátila do první světové padesátky (aktuálně 45.), přičemž v letošním "Race" je dokonce 34. se ziskem 827 bodů. Prvních osm gamů zápasu nasvědčovalo tomu, že by Jelena mohla uspět: svůj servis si totiž vyhrávala velice snadno (ve čtyřech gamech ztratila jen dva fiftýny), zatímco Schiavone musela o svá podání daleko více bojovala a ve dvou hrách dokonce čelila breakbolům. V devátém gamu si však Jelana vybrala slabší chvilku na servisu a především kvůli vlastním chybám si podání prohrála. Schiavone pak set bez větších komplikací doservírovala.

Zcela odlišnou tvář nabral druhý set poté, co se Jeleně konečně podařilo proměnit jeden ze svých četných breakbolů. Na kurtu pak jednoznačně dominovala a set vyhrála za 32 minut 6:1. Ve třetím setu  Jelena pokračovala ve velmi dobrém výkonu, ale pak se bohužel spustil  déšť, a to za stavu 1:1 a shoda při podání Schiavone. Zápas se pak dohrával pod uzavřenou střechou. Přestávka prospěla více Schiavone, která nejenže ihned uhrála dva fiftýny potřebné k zisku vlastního servisu, ale vzápětí prolomila i podání Jeleny (opět převážně díky chybám soupeřky). Jelena sice okamžitě  skóre srovnala, když prolomolila podání Schiavone čistou hrou, ale za stavu 3:4 opět při svém servisu zaváhala, načež Francesca podávala  na  vítězství v zápase. Jelena nic nevzdávala a bojovala jako lev; postupně si vypracovala čtyři breakboly, z nichž  ovšem po hříchu ani jeden nevyužila. Schiavone posléze proměnila svůj druhý mečbol.

Rovněž v tomto utkání měly obě hráčky kladný poměr mezi winnery a nevynucenými chybami: Jelena 32 W a 28 UE, Schiavone 20 W a 18 UE. Za zmínku stojí, že Jelena využila jen 3 ze 13 breakbolů (23%), zatímco soupeřka 3 ze 6 (50%). Nejúčinnějším úderem Schiavone byl její čopovaný bekhend a podání ven z dvorce do forhendu Jeleny. Celkově lze konstatovat, že šlo o velmi hezký zápas.

*******

Z dalších výsledků:

  • Venus Williams (č. 23) vs.  Akgul Amanmuradova 6:3, 6:1 -- Venus 7 es a 1 dvojchyba, 23 winnerů a pouhých 5 (!!!) nevynucených chyb
  • Ksenia Pervak vs. Shahar Peer (č. 22) 5:7, 6:4, 6:4 -- Shahar pokračuje ve své herní a výsledkové krizi, prohrála pátý zápas v řadě. V utkání měla 40 winnerů a 50 nevynucených chyb; využila pouze 3 z 15 breakbolů (20%)
  • Sara Errani vs. Kaia Kanepi (č. 17) 6:1, 6:4 -- u Kanepi se pravidelně střídají dobré sezony se špatnými (2008 výtečná sezona, 2009 mizerná sezona, 2010 opět báječná sezona, 2001 - zatím to vypadá na velmi nevydařený rok, v letošním "Race" je Kaia až 46. se ziskem 699 bodů a po Wimbledonu patrně  klesne ještě více). Ve Wimbledonu neobhájila loňské čtvrtfinále, takže přijde o 555 bodů (loni totiž postoupila do čtvrtfinále z kvalifikace) a opustí první dvacítku. V zápase zahrála 3 esa a 7 dvojchyb, resp. 25 winnerů a 34 nevynucených chyb.

Žádné komentáře:

Okomentovat