středa 15. června 2011

Ke včerejšímu zápasu Lucky Šafářové

Jak všichni víme, Lucka v Eastbourne nakonec po velkém boji prohrála s šestou nasazenou Marion Bartoli 3:6, 6:3, 6:7(7). Lucie se minulý týden dostala do finále halového turnaje v Kodani, a měla tudíž  jen minimální čas na to, aby se na přechod na trávu náležitě připravila. Z tohoto pohledu je příjemným překvapením,  že své soupeřce, finalistce Wimbledonu 2007, dokázala takto silně vzdorovat. Smutné na druhé straně samozřejmě je, že se Lucii nepodařilo zápas dovést do vítězného konce, ačkoliv si vypracovala hned několikrát velmi nadějnou pozici k tomu, aby jej zdárně zakončila.

První set se ještě odehrál podle mnou očekávaného scénáře: Marion Bartoli si vyhrávala svá podání velice snadno (za celý set ztratila na servisu jen dva fiftýny, z toho jeden dvojchybou), zatímco Lucka musela o svá podání daleko více bojovat. V jednom gamu při svém podání prohrávala 15:40, ale servis se jí podařilo ještě udržet. Nakonec ale o své podání přes veškerou snahu přece jen jednou přišla a tento break rozhodl výsledek prvního setu.

K mému překvapení ale od druhého setu začal být průběh zápasu zcela odlišný: nyní to byla Lucka, která svá podání vyhrávala poměrně lehce (zpravidla se ztrátou jediného fiftýnu), zatímco Marion musela o svá podání daleko více bojovat (Lucka v drtivé většině případů uhrála alespoň dva fiftýny při servisu soupeřky). Posléze si Lucka vypracovala i první breakbol v zápase, který se jí podařilo proměnit. Tento jediný break opět rozhodl výsledek druhého setu.

Třetí set měl hodně dlouho podobný průběh jako set druhý, tj. Lucka si vyhrávala svá podání daleko snadněji než Marion; co se týče Lucky, první dva gamy při svém servisu uhrála čistou hrou, další pak se ztrátou jediného fiftýnu. Marion naproti tomu hned při svém prvním servisu čelila breakbolu, který však odvrátila, a v dalším gamu při svém servisu ztratila opět minimálně dva fiftýny. V šesté hře se Lucce podařilo podání soupeřky podruhé (a bohužel i naposledy) prolomit a vzápětí break potvrdila i při svém podání. Za stavu 5:3 ve svůj prospěch si Lucka vybojovala při podání Marion slibný náskok 30:0 a byla tedy dva fiftýny od vítězství v zápase. Za stavu 5:4 byla Lucie při svém podání opět dva fiftýny od vítězství (30:30 a později i shoda), ale nakonec tento game prohrála. Zápas dospěl do tiebreaku, v němž to opět pro Lucii vypadalo velmi slibně: vedla 4:1 (dva minibreaky navrch), ovšem vzápětí prohrála nejen oba dva body při svém vlastním podání, ale i další dva body při servisu Marion (4:5). Následovala přetahovaná: 6:5 a mečbol pro Lucku, poté 6:7 a mečbol pro Marion, jenž ale Lucka ještě odvrátila -- 7:7. Pak ale prohrála bod při svém podání (7:8) a Marion již při svém servisu nezaváhala (7:9).

Je velkou škodou, že zápas nebylo možno shlédnout na streamu, neboť dostupné statistiky naznačují, že se patrně jednalo o kvalitní utkání. Ostatně, pro ženský tenis je velmi unikátní, aby v třísetovém zápase, který rozhodne až závěrečný tiebreak, přišla každá z hráček o své podání jen dvakrát z patnácti gamů (tj. Marion i Lucie uhrály 86,67 % her při vlastním podání).

Lucie na podání:
  • 69 % prvních servisů do dvorce (63/91)
  • 6 es a 2 dvojchyby
  • 68 % vyhraných fiftýnů po prvním podání (43/63)
  • 64 % vyhraných fiftýnů po druhém podání (18/28)
  • odvrátila 3 z 5 breakbolů, jimž čelila (60 %)
  • celkově vyhrála 61 z 91 fiftýnů při svém podání (67 %)
Lucie na returnu:
  • vyhrála 14 z 60 fiftýnů po prvním podání Marion (23 %)
  • po druhém podání Marion vyhrála 17 z 34 fiftýnů (50 %)
  • měla tři brekboly, z nichž dva úspěšně proměnila (67 %)
  • celkově při podání Marion vyhrála 31 z 94 fiftýnů (33 %).
Jak by mělo být zřejmé, zápas byl extrémně vyrovnaný: obě hráčky vyhrály shodně 67 % fiftýnů při vlastním servisu a (logicky zrcadlově obrácených)  33 % fiftýnů na returnu. Za celý zápas vyhrála Marion jen o pouhý jeden fiftýn více než Lucie (93/185 vs. 92/185). Ve třetím setu pak Marion uhrála o čtyři fiftýny méně než Lucie, navzdory tomu, že set vyhrála v tiebreaku; to naznačuje, že Lucka byla patrně většinu třetího setu lepší hráčkou. 

Navíc když se podíváme na Lucčiny statistiky na returnu z druhého a třetího setu (tj. odečteme velmi tragické údaje z prvního setu, kdy Lucie na returnu vyhrála jen 2 z 22 fiftýnů), tak i tato čísla jsou velmi slušná: Lucka v posledních dvou setech vyhrála 29 ze 70 fiftýnů při podání Marion (41,4 %), tj.odhadem přinejmenším o 13 procentních bodů více, než v těchto dvou setech uhrála Marion při Lucčině servisu.

Je samozřejmě obrovská škoda, že se Lucce nepodařilo zápas dovést do vítězného konce, obzvláště z toho důvodu, že by měla slušnou šanci přejít v dalším kole přes španělskou hráčku MJMS do čtvrtfinále (a připsat si cenných 120 bodů do žebř. WTA). Mimochodem, Lucka je v průběžném žebříčku za tento rok (tzv. Race to WTA Championships)  zatím dvacátá se ziskem 1243 bodů; sezonu má tedy rozehranou velice slušně, a to navzdory tomu, že ji opakovaně trápilo zranění stehenního svalu, které zřejmě nepříznivě ovlivnilo její výkon v Paříži (hala), Dubaji a ve Stuttgartu.

Na druhou stranu je nutno konstatovat, že to není ani zdaleka poprvé, kdy Lucka nakonec prohrála výborně rozehraný zápas: podobným případem byly i její letošní prohry s Jelenou Dokičovou ve finále Kuala Lumpur (Lucie podávala na vítězství v zápase) a s Julií Goerges na Roland Garros (Lucie vyhrála první set 6:2, v druhém setu měla break navrch a slušné šance získat i "pojistku" v podobě druhého breaku). Loni se jí dokonce zhruba totéž přihodilo v 1. kole US Open, když prohrála výborně rozehraný zápas s Rakušankou Tamirou Paszek. Její fanoušci si holt při jejích zápasech běžně prožívají dosti trpké chvíle.

Na závěr se sluší podotknout, že Lucie Šafářová (podobně jako Petra Kvitová) patří k hráčkám, které mají vůbec nejlepší statistiky na servisu na okruhu WTA; opět vybírám ukazatele, v nichž Lucie patří mezi nejlepších deset hráček:
  • počet es: 4. Šafářová (125)
  • vyhrané fiftýny po prvním servisu: 6. Šafářová (69,5 %)
  • vyhrané hry při vlastním servisu: 5. Šafářová (75,1 %)
  • odvrácené breakboly: 2. Šafářová (66,8 %)
V některých kategoriích je tedy Lucie dokonce lepší než Petra Kvitová (konkrétně: počet es, vyhrané fiftýny po prvním podání, odvrácené breakboly); na rozdíl od Petry však Lucka nepatří mezi desítku nejlepších, co se týče vyhraných fiftýnů po druhém servisu (což se zřejmě mimo jiné nepříznivě projevuje v rozhodujících fázích zápasů, kdy se Lucii často první servis nedaří tak, jako v méně vypjatých momentech).  Dlužno však dodat, že Lucka má na druhé straně nejspíše jednu z nejhorších statistik na returnu z hráček první padesátky. Ve chvilkách největšího zoufalství při sledování Lucčiných zápasů si člověk kolikrát povzdechne: kéž by měla return jako například Klára Zakopalová, která v tomto směru naopak patří mezi nejlepší hráčky na okruhu WTA (je třetí nejlepší, co se týče procenta vyhraných míčů po prvním podání soupeřky, a sedmou nejlepší, co se týče vyhraných her při podání soupeřek).

Žádné komentáře:

Okomentovat