pátek 17. června 2011

Kristýna Plíšková se probojovala do hlavní soutěže ve Wimbledonu!

Kristýna potvrdila, že právě tráva je patrně její vůbec nejlepší povrch. Loni ještě coby juniorka vyhrála na trávě významný turnaj v Roehamptonu (kategorie 1) a vzápětí i juniorskou soutěž ve Wimbledonu. V Roehamptonu porazila mj. tyto hráčky:
  • ve 3. kole Julii Putintsevu (č. 11) 3:6, 6:3, 6:3
  • ve čtvrtfinále Američanku Kristu Hardebeck 6:3, 6:4
  • v semifinále maďarskou hráčku Timeu Babos (č. 4) 3:6, 7:6(6), 6:4
  • ve finále Taru Moore z Velké Británie 6:2, 6:4

Ve Wimbledonské juniorce pak mj. porazila:
  • ve čtvrtfinále Američanku Sloane Stephens (mimochodem, v současnosti 131. hráčku na žebř. WTA) 4:6, 6:1, 9:7
  • v semifinále opět ruskou hvězdičku Julii Putintsevu 6:1, 6:4
  • ve finále Japonku Sachie Ishizu 6:3, 3:6, 6:4

Letos to byl již třetí turnaj na trávě, který Kristýna odehrála. Její bilance (včetně úspěšné kvalifikace Wimbledonu) je zatím 8 výher a 2 prohry -- ovšem v hlavní soutěži si zatím připsala jen jedinou výhru nad Irynou Bremond (126. na světě) v Nottinghamu ($100,000).

Ve finálním kole kvalifikace ve Wimbledonu hrála proti Arině Rodionovové (roč. 1989, 211. na žebř. WTA). Zápas se kvůli děšti protáhl na dva dny. Zpočátku to pro Kristýnu nevypadalo příliš nadějně, první set prohrála 4:6 a ve druhém setu brzy ztratila své podání. Set ale dokázala nejen srovnat, ale i otočit na 6:3. Výborně zahájila i závěrečnou sadu, neboť soupeřce prolomila podání hned ve druhé hře.  Za stavu 3:1 ve svůj prospěch si při podání soupeřky vypracovala další dva breakboly v řadě (40:15), avšak utkání bylo vzápětí přerušeno pro déšť a dohrávalo se až dnes. Kristýna nakonec třetí set s přehledem dovedla do vítězného konce -- 6:2.

Díky postupu do hlavní soutěže Wimbledonu si připíše 60 bodů do žebříčku WTA, a posune se tak ze současného 229. místa někam na konec první dvoustovky (pro připomenutí, Kristýna byla zatím na žebříčku WTA nejvýše na 189. příčce -- na konci dubna tohoto roku). Přičemž až do US Open, kde se jí loni podařilo v kvalifikaci uhrát dvě kola (50 bodů -- porazila mj. Arantxu Rus, která letos na Roland Garros zdolala Kim Clijsters), toho moc z loňské sezony neobhajuje (zhruba 30 bodů).

Co se týče možných soupeřek, které může coby kvalifikantka dostat v prvním kole hlavní soutěže ve Wimbledonu, v úvahu připadají:
  • hráčky světové špičky, resp. nasazené hráčky (Petra Kvitová, Marion Bartoli, Anastasia Pavljučenkova, Daniela Hantuchová, Bethanie Mattek-Sands, Tsvetana Pironkova)
  • hráčky, které to na trávě umí a mají na tomto povrchu slušné výsledky (Jarka Švédova, Bára Záhlavová Strýcová, Elena Baltacha)
  • ve dvou případech na sebe v 1. kole narazí dvě kvalifikantky
Je tedy bohužel vysoce pravděpodobné, že 1. kolo hlavní soutěže bude pro Kristýnu konečná.  Ale nechme se překvapit; kdyby to snad přece jen vyšlo, obdržených dodatečných 100 bodů za výhru v 1. kole grandslamového turnaje by bylo velice příjemných.

Jinak z hráček, jimž jsem postup z kvalifikace přál, uspěly kromě Kristýny i Mona Barthel, Marina Erakovic, Aleksandra Wozniak a Irina Falconi. Padesátiprocentní úspěšnost (5/10), to je celkem slušné.

Žádné komentáře:

Okomentovat