pondělí 27. června 2011

Juniorky ve Wimbledonu: Barbora Krejčíková ve druhém kole, Smitková i Fabíková končí

Barbora Krejčíková (prosinec 1995; na junior. žebř.: 64.) dnes vybojovala svou první výhru na juniorském grandslamu, když úspěšně otočila zápas proti mladé Američance Christině Makarovové (květen 1996; na junior. žebř.: 42.) 6:7(2), 6:4, 6:4. Zápas trval 2 h 13 min. V prvním setu každá z hráček přišla celkem třikrát o své podání; zprvu měla navrch Barbora (vedla 4:2), ale nakonec nezvládla tiebreak. Rovněž ve druhém setu činilo oběma hráčkám značné potíže udržet si vlastní servis: Barbora podání prohrála dvakrát, Christina třikrát. Poněkud odlišný průběh měl třetí set, kdy byl k vidění pouze jeden jediný break, a ten naštěstí získala Barbora. Statistiky zápasu nejsou ani u jedné z hráček příliš lichotivé: Barbora Krejčíková 1 eso, 7 dvojchyb, 38 winnerů a 52 nevynucených chyb; Christina Makarova 3 esa a 7 dvojchyb, 16 winnerů a 34 nevynucených chyb. Barbora často chodila na síť, a to se slušnou úspěšností: vyhrála zde 20 z 31 fiftýnů (65 %).



Tereza Smitková (říjen 1994; na junior. žebř.: 106.)  naproti tomu nestačila na nasazenou dvojku, Carolinu Garciu, a podlehla jí 2:6, 4:6 přesně za hodinu. Potěšující je aspoň to, že soupeřce, která dokáže podávat i rychlostí blížící se 190 km/h, byla Tereza schopna jednou prolomit servis. Sama však o své podání přišla celkem čtyřikrát. Ze statistiky utkání je očividné, že Tereza příliš nefungoval servis: zahrála totiž pouze 37 % prvních podání do dvorce a zaznamenala sice 6 es, ale i 10 dvojchyb. Jinak měla 17 winnerů a 22 UE (Caroline 21 winnerů a 9 UE). Pozoruhodné je, že Tereza za celý zápas nebyla ani jednou na síti. Nicméně navzdory prohře šlo jistě o cennou zkušenost, mimo jiné i proto, že Caroline Garcia momentálně zaujímá 161. příčku na žebříčku WTA.


Mimochodem, na této webové stránce, kterou zjevně píše její otec, si můžete přečíst stručné poznámky k  zápasům Terezy Smitkové atd.

Poslední (tj. pátá) česká hráčka, která se v hlavní soutěži představila, byla Klára Fabíková (říjen 1993; na junior. žebř.: 55.). Ta prohrála s Němkou Katharinou Lehnert 0:6, 5:7 za 1 h 22 min. První tři gamy zápasu šly vždy přes shodu a Klára měla (nejméně) ve dvou hrách i gamebol. Klára si za celý zápas vypracovala jen dva breakboly, z nichž jeden proměnila (ve druhém setu vedla 4:1). Sama pak čelila 15 breakbolům a pětkrát o své podání přišla.

******

Co se týče další zápasů, jediným větším překvapením byla prohra čtvrté nasazené a čerstvé vítězky juniorky na Roland Garros Ons Jabeur z Tunisu. Ta prohrála s Japonkou Risou Ozaki 6:4, 4:6, 3:6. Tráva zřejmě nebude jejím nejlepším povrchem, i když loni se ve Wimbledonu dostala do čtvrtfinále.

Ostatní favoritky, tj. Irina Chromačeva, Julia Putintseva, Eugenie Bouchard, již zmíněná Caroline Garcia, jakož i černý kůň ("černá klisna"?) turnaje Holanďanka Indy De Vroome postupují do druhého kola, aniž by ztratily set.

Co se týče zítřejšího programu, na kurtu č. 17 se bude hrát coby druhý, resp. třetí zápas v pořadí  (začátek od 12:00 našeho času) "souboj" Petra Rohanová vs. Francesca Stephenson a Jesika Malečková (č. 15) vs. Daneika Borthwick. Na kurtu č. 16 pak jako třetí v pořadí změří síly Barbora Krejčíková s Chorvatkou Donnou Vekič (červen 1996; na junior. žebř.: 36.). Donna Vekič otevřeně prohlašuje, že jejím cílem je být v budoucnu světovou jedničkou, takže to bude nepochybně velmi zajímavý zápas. :)

Další zajímavé zápasy:
  • Krista Hardebeck vs. Alison Van Uytvanck (č. 10) -- pátý zápas na kurtu č. 8
  • Indy De Vroome vs. Aliaksandra Sasnovich (třetí zápas na kurtu č. 6)
  • Kateryna Kozlova vs. Ellen Allgurin (druhý zápas na kurtu č. 7)
  • Eugenie Bouchard (č. 5) vs. Barbara Haas (třetí zápas na kurtu č. 10)
  • Montserrat Gonzalez (č. 6) vs. Sofiya Kovalets (třetí zápas na kurtu č. 19)

Žádné komentáře:

Okomentovat