čtvrtek 16. června 2011

Eastbourne: Petra Kvitová vs. Aga Radwanska

Petra Kvitová včera porazila ve druhém kole Rusku Jekaterinu Makarovovou 7:6(8), 7:6(4) a dnes bude hrát přibližně od dvou hodin odpoledne čtvrtfinále proti  Agnieszce Radwanské (momentálně 13. na žebříčku). Bude to nejspíše velmi zajímavý zápas, který ovšem bohužel neuvidíme, poněvadž Eurosport dnes opět vysílá pouze dva ženské zápasy (Venus Williams vs. Hantuchová a Zvonareva vs. Stosur). 

Aga má sice na trávě slušné výsledky (ve Wimbledonu byla dvakrát ve čtvrtfinále - 2008 a 2009 - a dvakrát ve 4. kole - 2006 a 2010; v roce 2008 vyhrála turnaj v Eastbourne), ale bude-li Petra slušně podávat i returnovat, měla by Agu porazit. Jediný dosavadní vzájemný zápas se uskutečnil v roce 2009 v semifinále halového turnaje v Linzi a Petra jej vyhrála 6:3, 6:2. Dlužno však podotknout, že příznivci Radwanské tuto prohru omlouvají (či - chcete-li - vysvětlují) tím, že na Agu dolehla únava, poněvažd bezprostředně před turnajem v Linzi se jí podařilo dostat do semifinále a finále velkých turnajů v Tokiu a Pekingu, takže utkání s Petrou pro ní bylo již čtrnáctým zápasem v rozmezí zhruba tří týdnů.

Co se týče předchozího zápasu Petry s Makarovovou, potěšující je, že Petra ukázala v klíčových okamžicích velkou mentální sílu. V tiebreaku prvního setu prohrávala již 1:5, ale dokázala ho ještě otočit, přičemž odvrátila i několik setbolů Makarovové. Tato sympatická Ruska si vybojovala jeden setbol i v druhém setu, a to za stavu 6:5 při Petřině podání. Petra jej ale dokázala odvrátit a v tiebreaku tentokrát jasně dominovala. Méně potěšující je již to, že Petře se celkem třikrát v zápase podařilo prolomit podání soupeřky, ale vzápětí si pokaždé hned prohrála svůj vlastní servis (tj. break ani jednou nepotvrdila).

Připomínám, že Makarovová v Eastbourne obhajovala své loňské překvapivé vítězství, kdy postoupila z kvalifikace a v celém turnaji neztratila ani set (v hlavní soutěži porazila Flavii Pennettu, Naďu Petrovovou, Svetu Kuzněcovovou, Samanthu Stosur a ve finále Viku Azarenku).

Statistiky zápasu Kvitová vs. Makarovova najdete např. zde. Z odkazu to sice bohužel zřejmé není, ale pozoruhodné je, že Petra měla statistiky na servisu výrazně lepší v prvním setu než ve druhém, zatímco u statistik na returnu tomu bylo přesně naopak, tj. ve druhém setu je měla lepší než v prvním setu. V prvním setu uhrála při svém podání 29 ze 41 fiftýnů (71%), zatímco ve druhém setu "jen" 27 ze 46 fiftýnů (59%). Dramatický rozdíl byl především ve vyhraných míčích po druhém podání (první set: 9/15 = 60%; druhý set: 3/12 = 25%). Naproti tomu po prvním servisu vyhrála v obou setech přes 70% fiftýnů (77% v prvním setu a 71% v druhém setu). Opačně tomu bylo na returnu, kdy Petra v prvním setu vyhrála 35% fiftýnů při podání soupeřky a v druhém setu 40%. (Pozn: čerpám tu z údajů, které jsem si vytiskl ze včerejšího WTA Live Score).

Žádné komentáře:

Okomentovat