pátek 24. června 2011

Wimbledon: den čtvrtý

Včera byly k vidění přinejmenším dva zápasy vynikající úrovně: Robin Söderling úspěšně otočil zápas s bývalou světovou jedničkou a vítězem Wimbledonu 2002 Lleytonem Hewittem, zatímco třetí nasazená a čerstvá vítězka Roland Garros Na Li koncovku utkání se Sabine Lisicki naopak nezvládla.


Sabine Lisicki vs. Na Li (č. 3) 3:6, 6:4, 8:6

Délka zápasu: 2 h 11 min

Velice kvalitní zápas, plný tvrdých výměn od základní čáry. V prvním setu si obě hráčky vypracovala dva breakboly při servisu soupeřky, rozdíl však spočíval v tom, že Na Li jednu ze svých šancí dokázala proměnit, kdežto Sabine nikoliv. V druhém setu jako první prolomila podání soupeřky Sabine. Když však za stavu 5:3 podávala na vítězství v setu, podání si prohrála. Vzápětí se jí však podařilo prolomit servis Na Li podruhé: 6:4. Ve třetím setu to byla opět Na Li, kdo šel do trháku. Za stavu 5:3 dokonce měla dva mečboly při podání Lisické (vedla 40:15). Sabine však okamžitě vyslala čtyři bomby z podání  v řadě (rychlostí  téměř 200 km/h) a game vyhrála. Následně prolomila i servis soupeřky a srovnala na 5:5, jenže poté si znovu prohrála své vlastní podání. Na Li se ovšem game za stavu 6:5, kdy podruhé za sebou podávala na vítězství v zápase, vůbec nepovedl, zahrála tuším čtyři dost divoké forhendy (do autu) za sebou. Sabine při svém podání zvýšila na 7:6 a vzápětí potřetí v řadě prolomila podání Na Li a zápas dovedla k vítěznému konci.

Sabine Lisicki v tomto utkání skvěle podávala: zahrála celkem 17 es a její první servis měl v průměru rychlost 112 MPH (180 km/h), přičemž její nejrychlejší podání se blížila 200 km/h (vůbec nejrychlejší její podání bylo 124 MPH = 199,5 km/h). Podstatně slabší je ovšem druhé podání Lisické (průměrná rychlost 135 km/h).

Doufám, že Sabine Lisicki si formu udrží i v dalších kolech a ve 4. kole vyřadí Anu Ivanovičovou, která zatím nenarazila na soupeřku, která by byla schopna ji vystavit většímu tlaku. Eleni Daniliidou sice včera vedla 4:3 (break navrch), ale pak jí opustil první servis a prohrála 9 gamů v řadě. Její čopované kopečky z bekhendu Ana s přehledem zatloukala svým forhendem. Jsem ale přesvědčen, že jakmile Ana narazí na soupeřku, která bude schopna ji intenzivněji vzdorovat, s turnajem se rozloučí.


Petra Cetkovská vs.  Agnieszka Radwanska (č. 13) 3:6, 7:6(5), 6:4

Délka zápasu: 2 h 19 min

Velmi šokující výsledek (samozřejmě, v kladném slova smyslu). Petřina výhra je o to cennější, že Aga v druhém setu dvakrát podávala na vítězství v zápase (za stavu 5:4 a 6:5), v tiebreaku vedla 4:1 a ve třetím setu rovněž vedla 4:1. Zápas bohužel nebylo možno shlédnout na streamu. Ze statistik je ale zřejmé, že Petra se snažila hrát velmi aktivně: 54 winnerů oproti 36 winnerům z rakety soupeřky, chodila též často na síť, kde vyhrála 31 ze 44 fiftýnů (70%), zatímco Aga na síti vyhrála 27 ze 41 fiftýnů (66%).

Je to samozřejmě Petřino nejlepší vítězství nad grandslamovém turnaji; jinak ve své kariéře porazila ještě Jelenu Dementěvovou na hardu v Indian Wells (7:6(2), 2:6, 6:1) v roce 2009, tj. v době, kdy Jelena byla čtvrtá na žebř. WTA, a v roce 2008 Petra vyhrála na trávě v Birminghamu nad Marion Bartoli 5:7, 6:4, 6:0.

Doufám, že výborný výkon zopakuje i proti Aně Ivanovičové ve třetím kole, s níž v osmifinále Roland Garros 2008 "ostudně" prohrála 0:6, 0:6.


Francesca Schiavone (č. 6) vs. Barbora Záhlavová Strýcová 7:5, 6:3

Délka zápasu: 1 h 42 min

Vyrovnané utkání, v němž Bára měla v úvodu každého setu break navrch (v prvním setu vedla 4:2). V klíčových okamžicích však udělala příliš mnoho chyb. Přitom v zápase se obvykle daleko více bojovalo o servis Schiavone než o Bářino podání, o čemž svědčí i to, že při podání Schiavone se odehrálo 85 fiftýnů, kdežto při Bářiným "jen" 60 fiftýnů (pozn.: Schiavone ovšem odehrála o jeden game při vlastním podání více, to však na věci nic podstatného nemění). Bára však využila jen 2 breakboly z 10, kdežto Schiavone 4 z 8.


Klára Zakopalová vs. Lucie Šafářová (č. 31) 6:0, 6:7, 6:4

Délka zápasu: 2 h 12 minut

Před zápasem jsem vítězství přál více Lucce Šafářové, poněvadž se zdálo, že má letos na trávě velmi slušnou formu a její případný zápas s Marií Šarapovovou ve třetím kole mohl být velmi vyrovnaný a zajímavý. Klára naopak od dubna letošního roku prožívá určitou výsledkovou a herní krizi. Nicméně je třeba říci, že když už měla Lucka prohrát s nějakou nenasazenou hráčkou, je dobře, že to byla právě Klára Zakopalová, která je schopna hrát báječný tenis a potřebovala si po sérii nezdarů zvýšit sebevědomí. Doufám však, že  Klára na toto vítězství naváže dalšími dobrými výkony v letní sezoně. 

Nutno uznat, že v tomto zápase byla Klára lepší hráčkou, výtečně returnovala i hrála od základní čáry. Lucka sice nepodala ani zdaleka svůj nejlepší výkon, nicméně když se podíváme na statistiku utkání, je z ní zřejmé, že podávala zhruba stejně kvalitně, jako podává v zápasech, v nichž hraje slušně: 65% prvních servisů do dvorce, 7 es a 3 dvojchyby.  Jestliže tedy Klára byla schopna prolomit Lucčino podání celkem sedmkrát (a vypracovala si během zápasu 19 breakbolů!), měly na tom největší zásluhu především výborné Klářiny returny (díky tomu Lucka uhrála pouze 57% fiftýnů po svém prvním podání, ačkoliv normálně vyhrává po prvním servisu téměř 70% fiftýnů) .
Už jsem to zde sice jednou uváděl, ale tato skutečnost musí být znovu zdůrazněna: Klára patří mezi hráčky s vůbec nejlepším returnem na okruhu WTA, obzvláště pokud jde o return prvního podání soupeřky. Ostatně, navzdory dva měsíce trvajícímu hernímu a výsledkovému propadu se Klára stále drží na čtvrtém místě, co se týče vyhraných fiftýnů při returnu prvního servisu soupeřky (4. Klára Zakopalová 44%).

Klára je pro Lucku velmi nepříjemnou soupeřkou nejméně z těchto důvodů:
  • Klára má vynikající return a poměrně slabé podání, Lucka má naopak velice dobré podání, ale relativně špatný return.
  • Lucčino levácké podání, která dobře funguje proti velké většině ostatních soupeřek, de facto skoro vůbec neúčinkuje proti Kláře; Klára mimo jiné nemá sebemenší problém returnovat její podání do bekhendu ven z dvorce. Jedna z největších Lucčiných zbraní je tak v zápasech s Klárou téměř zcela vymazána.
  • Na rozdíl od řady jiných hráček není Lucka schopna na returnu systematicky dostávat Kláru pod tlak. Klářina největší slabina, totiž nepříliš dobré podání, obzvláště druhý servis, tak v zápasech s Luckou hraje výrazně menší roli, než v utkáních s hráčkami s dobrým returnem.
  • V "neutrálních" výměnách (tj. výměnách, při nichž žádná hráčka nezíská od samého počátku zjevně výhodnou pozici již díky svému prvnímu úderu) je Klára, hraje-li dobře, schopna Lucku soustavně přehrávat, protože se slušně pohybuje a tvrdé výměny od základní čáry jí velmi vyhovují. Na tvrdý úder od Lucky dokáže z obou stran kontrovat stejně tvrdě nebo dokonce ještě tvrději. Navíc Lucka má sice výtečný forhend, ale její bekhend je poněkud slabší, zatímco Klára má oba základní údery výborné a vcelku vyrovnané (byť o něco lepší je přece jen její bekhend).
 Co se týče dalšího zápasu se Šarapovovou, bude mít Klára asi velký problém udržet si svůj servis, větší šanci by mohla mít na returnu, obzvláště pokud Maria bude podávat průměrně či podprůměrně.


Jarmila Gajdošová (č. 27) vs. Andrea Hlaváčková 7:6(1), 6:3

Délka zápasu: 1 h 18 min

Andrea v prvním setu vedla 5:3 a servírovala na vítězství v setu. Jarmila však skóre srovnala a tiebreak se Andree vůbec nevydařil. Sympatické bylo, že bojovala dál i ve druhém setu. Sama je se svým výkonem vcelku spokojená. Statistika zápasu je zde.


Žádné komentáře:

Okomentovat