neděle 12. června 2011

Super turnaj v Eastbourne

Zítra, tj. v pondělí - tedy dopřeje-li tomu počasí - by měla začít hlavní soutěž velkého turnaje WTA na trávě v Eastbourne ($ 618 000), jenž má zcela skvělé obsazení a bude zajímavý mj. i z toho důvodu, že se na tomto turnaji konečně dočkáme dlouho očekávaného návratu sester Williamsových -- Serena bude hrát poprvé od loňského Wimbledonu, Venus poprvé od letošního Australian Open. Pozoruhodné jsou i soupeřky, které jim los pro první kole přiřknul: Serena nastoupí proti Pironkovové, jež loni ve čtvrtfinále Wimbledonu porazila její sestru Venus; Venus narazí na Andreu Petkovicovou, jež byla její poslední soupeřkou na již zmíněném AO (Venus tento zápas po pouhém jediném gamu skrečovala pro zranění, které si přivodila již v předešlém  zápase se Sandrou Záhlavovou).

Nasazené hráčky :

  1. Vera Zvonareva (3. na žebř. WTA)
  2. Na Li  (4.)
  3. Victoria Azarenka (5.)
  4. Francesca Schiavone (7.)
  5. Petra Kvitová (8.)
  6. Marion Bartoli (9.)
  7. Samantha Stosur (10.)
  8. Andrea Petkovic (11.)
Dále mj. startují: Aga Radwanska (13.), Venus a Serena Williams, Ana Ivanovič (19.), Julia Goerges (16.), Pavljučenkovová (14.), Kanepi (17.), Gajdošová (27.), Hantuchová (28.), Shuai Peng (20.) apod. Celkově tedy sedm hráček z první světové desítky, resp. 14 hráček z první dvacítky!!!

Z českých tenistek bude v Eastbourne hrát Petra Kvitová (nasaz. č. 5) a čerstvá finalistka z Kodaně Lucka Šafářová. Petře se dokonce dostalo té cti, že sama pavouka pro hlavní soutěž vylosovala. Měla při tom velmi šťastnou ruku, neboť si sama pro sebe vytáhla velmi slušný los: v 1. kole narazí na Lotyšku Sevastovou (aktuálně 54.), s níž sice prohrává na vzájemné zápasy 0:2 (poslední zápas s ní Petra loni prohrála 2:6, 6:0, 4:6 na hardu -- šlo o jednu ze série porážek, jež utrpěla po loňském velkém úspěchu ve Wimbledonu), ale:

  1. Sevastova je poslední dobou  v nepříliš dobré formě (4 x za sebou prohrála v 1. kole, mj. též s Luckou Hradeckou na Roland Garros);
  2. Tráva se jeví jako její nejslabší povrch (v hlavní soutěži ještě nevyhrála ani jeden zápas, byť je pravdou, že toho na trávě zatím moc neodehrála a měla celkem těžké soupeřky: loni ve Wimbledonu Justine Henin, rok předtím prohrála s Wickmayerovou a Katerynou Bondarenko);
  3. Petra má doufejme podstatně lepší formu než v loňském útlumovém období po Wimbledonu.
Pro druhé kolo pak přichází v úvahu loňská překvapivá vítězka Makarovova, zatímco pro případné čtvrtfinále někdo ze čtveřice Aga Radwanska, Schiavone, Jarmila Gajdošová nebo Kaia Kanepi.

Lucka naopak narazí na Marion Bartoli a lze bohužel očekávat její prohru, neboť: 1/ tráva je jejím nejslabším povrchem, 2/ minulý týden hrála finále na halovém turnaji v Kodani, a tudíž bude mít minimální čas na to, aby náležitě zvládla přechod na trávu, a 3/ Marion naopak na trávě hrát umí velice dobře, o čemž svědčí mj. její účast ve finále Wimbledonu 2007, kdy v semifinále porazila Justine Henin.

Podle hracího plánu by měla Petra nastoupit zítra (v pondělí)  jako třetí v pořadí na kurtu č. 1. Další zajímavé pondělní zápasy (vyjde-li počasí):

  • Andrea Petkovic vs. Venus Williams (můj tip: Venus vyhraje)
  • Azarenka vs. Shuai Peng (můj tip: Azarenka)
  • Radwanska vs. Gajdošová (můj tip, resp. mé přání: Gajdošová opět vyhraje, stejně jako v Madridu na rychlé antuce, ačkoliv Aga má pověst výborné "travařky")

Žádné komentáře:

Okomentovat